Oldtidens grækere var til Fair Play
Fair Play-regel betød, at der ikke ventede væddeløbsheste en lang og succesfuld karriere i oldtidens Grækenland og Rom.

Hestevæddeløb var en stor industri i det romerske imperium og blev en del af de olympiske lege i det antikke Grækenland i 648 f. Kr.
Den danske væddeløbshest Tarok var aldrig blevet en superstjerne, hvis den havde levet i oldtidens Grækenland.
Grækerne, der også dyrkede hestevæddeløb, havde nemlig en særlig Fair Play-regel: Når en hest først havde vundet et løb, måtte hverken den eller en af ejerens andre heste deltage i et løb igen. Derfor var det kun muligt at vinde et hestevæddeløb en enkelt gang.
Det afslører inskriptionen på en stentavle, som er blevet fundet i byen Konya i Tyrkiet.
Verdens ældste regler
Inskriptionen, der er 2000 år gammel, beskriver reglerne for datidens hestevæddeløb og er dermed verdens ældste nedskrevne væddeløbsregler.
Tavlen er en del af en hippodrom, som både grækerne og romerne brugte til væddeløb. Inskriptionen er skrevet på oldgræsk, men tavlen blev brugt af romerne som en hyldest til den romerske jockey Lukuyanus.
Alle fik en fair chance
Hestevæddeløb har været afholdt over hele verden siden oldtiden, men reglerne har gennem årene ændret sig, og i dag må man gerne deltage flere gange, selvom man vinder et løb.
I oldtiden fik alle dog en fair chance for at vinde.
"Det var en smuk regel, som viste, at hesteløb - i modsætning til i dag - var baseret på gentleman-adfærd," siger professor Hasan Bahar fra den historiske afdeling på Selçuk University.
Den superstjernestatus, som Tarok opnåede i 1970'ernes Danmark, var der dermed næppe nogen heste, der fik lov at opleve i oldtiden.