AFP / Ritzau Scanpix

Skibsvrag fra antikken åbner for offentligheden

For første gang nogensinde bliver det nu muligt for privatpersoner at dykke ned og opleve en af Grækenlands største og smukkeste skibsvrag.

Normalt er antikkens skibsvrag i Det Ægæiske Hav lukket område for turister og privatpersoner, fordi myndighederne frygter tyveri og hærværk. Men nu gør de græske myndigheder en undtagelse.

Nær øen Alónissos ved det græske fastland ligger det såkaldte Peristera-skibsvrag, som fritidsdykkere må besøge.

Skibsvrag ændrede forståelsen af skibsbyggeri

Det 30 m lange skib sank i slutningen af 400-tallet f.Kr. Fundet af vraget i 1991 ændrede arkæologernes forståelse af, hvor store skibe de gamle grækere kunne bygge.

Selvom størstedelen af træskroget forlængst er rådnet væk, ligger skibets last på omkring 4.000 amforaer stadig på havets bund.

“Selv jeg, som har arbejdet med marinarkæologi i årevis, var voldsomt imponeret første gang jeg så vraget”, fortæller Dimitris Kourkoumelis, arkæologen der leder projektet for at gøre området klar til besøgende.

Kan også opleves i virtual reality

Ikke kun dykkere med mod på et dyk ned til næsten 30 m vil få mulighed for at kigge på vraget. Det vil også blive tilgængeligt som en virtual reality oplevelse i et informationscenter på land.

Yderligere tre vrag i området indgår også i projektet, som tildels bliver betalt af EUs BlueMed-program.