Byen Pavlopetri havde i bronzealderen omkring 2.000 indbyggere. Nu har forskerne opmålt den og genskabt den digitalt.

Sunken oldtidsby genopstår digitalt

Arkæologer har rekonstrueret en mykensk havneby, som blev opslugt af havet for 3.000 år siden. Projektet har givet uvurderlig viden om bronzealderens arkitektur.

For omkring 3.000 år siden blev den græske havneby Pavlopetri ramt af jordskælv og forsvandt i havet. Nu har et internationalt hold forskere med den nyeste teknologi minutiøst­ opmålt og kortlagt ruinerne af samtlige byens huse og genskabt den ca. 80.000 m2 store by digitalt.

Pavlopetri, som ligger på Grækenlands sydkyst, havde sin storhedstid mellem 2000 og 1100 f.Kr., hvor den var beboet af omkring 2.000 indbyggere.

Ifølge forskerne var byen oprindeligt en vigtig handelskoloni for den minoiske kultur, der havde sit centrum på Kreta. Senere overtog mykenerne fra det græske fastland Pavlopetri, indtil havnebyen blev opslugt af havet omkring 1100 f.Kr.

Undersøgelser viser, at byens huse havde mange, små rum.

Ifølge forskerne har de fleste­ af byens huse haft 10-12 rum. Dykkerne har desuden fundet gader, pladser og små helligdomme.

“Vores undersøgelser har givet os et usædvanligt detaljeret indblik i, hvordan en mykensk bronzealderby så ud”, siger arkæolog og projektleder Jon Henderson fra Nottinghams universitet i England.

Måske er du interesseret i...

Læs også