Teenageskelet puster liv i græsk legende

De græske myter er fyldt med grusomme menneskeofringer. Et nyt fund på det græske fastland tyder på, at myterne ikke kun var fiktion.

Teenageskelettet vendte mod øst og var placeret mellem to rækker af sten, da det blev fundet.

© Det græske kulturministerium

De græske legender fortæller, at man sammen med en stor flok dyr ofrede en dreng på bjerget Lykaion. Efter ofringen blev kødet tilberedt og spist. Enhver, der fik en bid af menneskekødet, ville blive til en ulv i ni år.

Men et nyt fund tyder på, at der ikke kun er tale om en legende. På toppen af netop bjerget Lykaion har arkæologerne nemlig fundet skelettet af en teenagedreng omgivet af dyreknogler.

Legenden lever

Mange af oldtidens forfattere - blandt andet Platon - forbandt i deres tekster Lykaion-bjerget med menneskeofringer. Men man har ikke fundet jordiske rester på bjerget, der kunne bevise denne forbindelse.

Indtil nu. I sidste uge meddelte Det Græske Kulturministerium nemlig, at et 3000 år gammelt skelet var blevet fundet på Lykaion - et sted, hvor oldtidens grækere ofrede til tordenguden Zeus.

"Det er næsten for godt til at være sandt", siger Dr. Jan N. Bremmer, der er professor eremitus på University of Groningen.

Nuanceret billede

Skelettet, der vendte mod øst, var placeret mellem to rækker af af sten, og dets bækken var dækket af en stenplade, hvilket indikerer, at der kan være tale om en ofring.

Jan N. Bremmer tilføjer, at fundet kan være med til at ændre nutidens idéer om oldtidens Grækenland:

“På den ene side har vi et billede af Grækenland som civilisationens vugge - men på den anden side har vi de her grusomme myter," siger han. Undersøgelser skal nu slå fast, om skelettet virkelig var en del af en ofring, og altså om myterne var sande.