Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teenageskelettet vendte mod øst og var placeret mellem to rækker af sten, da det blev fundet.

© Det græske kulturministerium
Civilisationer - Grækere

Teenageskelet puster liv i græsk legende

De græske myter er fyldt med grusomme menneskeofringer. Et nyt fund på det græske fastland tyder på, at myterne ikke kun var fiktion.

De græske legender fortæller, at man sammen med en stor flok dyr ofrede en dreng på bjerget Lykaion. Efter ofringen blev kødet tilberedt og spist. Enhver, der fik en bid af menneskekødet, ville blive til en ulv i ni år.

Men et nyt fund tyder på, at der ikke kun er tale om en legende. På toppen af netop bjerget Lykaion har arkæologerne nemlig fundet skelettet af en teenagedreng omgivet af dyreknogler.

Legenden lever

Mange af oldtidens forfattere - blandt andet Platon - forbandt i deres tekster Lykaion-bjerget med menneskeofringer. Men man har ikke fundet jordiske rester på bjerget, der kunne bevise denne forbindelse.

Indtil nu. I sidste uge meddelte Det Græske Kulturministerium nemlig, at et 3000 år gammelt skelet var blevet fundet på Lykaion - et sted, hvor oldtidens grækere ofrede til tordenguden Zeus.

"Det er næsten for godt til at være sandt", siger Dr. Jan N. Bremmer, der er professor eremitus på University of Groningen.

Nuanceret billede

Skelettet, der vendte mod øst, var placeret mellem to rækker af af sten, og dets bækken var dækket af en stenplade, hvilket indikerer, at der kan være tale om en ofring.

Jan N. Bremmer tilføjer, at fundet kan være med til at ændre nutidens idéer om oldtidens Grækenland:

“På den ene side har vi et billede af Grækenland som civilisationens vugge - men på den anden side har vi de her grusomme myter," siger han. Undersøgelser skal nu slå fast, om skelettet virkelig var en del af en ofring, og altså om myterne var sande.

Læs også:

Grækere

Turen går til antikkens Grækenland

10 minutter
Grækere

Hvem var filosoffen Platon?

4 minutter
Grækere

De gamle grækere elskede hunde og hadede katte

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul