1. Athen: Athen er kulturens højborg
Grækenlands største stad byder på et pulserende byliv, hvor du både kan opleve historiens vingesus på Akropolis, gå i teateret og købe nyt tøj i havnekvartererne.
Storbyferie: Ønsker du en rigtig storbyferie, bør du tage til Athen – lærdommens og kulturens højborg. Den største seværdighed er den centrale høj, Akropolis, hvor de fornemste templer står.
Af dem er Parthenon-templet, tilegnet gudinden Athene, det vigtigste. Bygningen er opført med marmorsøjler i klassisk dorisk stil, og alt andet på Akropolis står i skyggen af det mægtige tempel.
Athen byder imidlertid på andet end Akropolis. Byen er et centrum for åndsliv, og verdens fineste skoler for filosofi findes her.
Dette til trods for at den romerske general Sulla i 86 f.Kr. raserede byen, hvor han bl.a. ødelagde Platons berømte akademi – den moderne filosofis arnested. Athen er i dag kommet sig efter ødelæggelserne, og kejser Hadrian har for nylig renoveret byen.
Han har bl.a. opført en ny akvædukt og et bibliotek og færdiggjort det store Zeus-tempel neden for Akropolis – som bestemt er et besøg værd, når du er i byen.
Athenerne står også bag opfindelsen af tragedien i 500-tallet f.Kr., og en tur i et af byens teatre kan varmt anbefales. Især hvis du har mulighed for at se et af de klassiske stykker – fx det om Ødipus.
Får du nok af det kulturelle leben, er Athens havn, Piræus, et godt afbræk. Her kan du shoppe løs af varer fra hele det østlige Middelhav.
Det skal du se: Rejser du uden familien, bør du deltage i et af athenernes festlige drikkegilder – kaldet symposier. Her spiller yndige fløjtepiger op, og der er rig mulighed for at få stillet mere end blot tørsten.
Turistfælde: Styr uden om guiderne, der mod betaling viser rundt på Akropolis. Som forfatteren Plutarch skriver: “Guiderne gennemgik deres remser uden at følge vores anmodninger om, at de forkortede deres lange historier og fortællinger om hver evig eneste inskription”.
Overnatning: Athen har en overflod af private værelses-udlejere. Denne form for overnatning er klart at foretrække. For en beskeden ekstra-betaling får du morgen- og aftensmad med i købet.
Kulinarisk tip: I Piræus er et rigt udvalg af friske fisk og skaldyr. Prøv de stegte muslinger med olie-eddike-dressing – og dertil en god, lokal vin. Grækerne drikker deres vin krydret med harpiks, hvilket giver en helt særlig smag, kaldet retsina.