Leo von Klenze

Turen går til: Antikkens Grækenland

For 2.000 år siden elskede Roms velhavere at tage på ferie eller dannelsesrejse i Grækenland. De så landet som et forbillede og var fascinerede af dets rige kulturliv og historie. Kom med på en tidsrejse til romernes Grækenland omkring år 150 e.Kr.

1. Athen: Athen er kulturens højborg

Grækenlands største stad byder på et pulserende byliv, hvor du både kan opleve historiens vingesus på Akropolis, gå i teateret og købe nyt tøj i havnekvartererne.

Storbyferie: Ønsker du en rigtig storbyferie, bør du tage til Athen – lærdommens og kulturens højborg. Den største seværdighed er den centrale høj, Akropolis, hvor de fornemste templer står.

Af dem er Parthenon-templet, tilegnet gudinden Athene, det vigtigste. Bygningen er opført med marmorsøjler i klassisk dorisk stil, og alt andet på Akropolis står i skyggen af det mægtige tempel.

Athen byder imidlertid på andet end Akropolis. Byen er et centrum for åndsliv, og verdens fineste skoler for filosofi findes her.

Dette til trods for at den romerske general Sulla i 86 f.Kr. raserede byen, hvor han bl.a. ødelagde Platons berømte akademi – den moderne filosofis arnested. Athen er i dag kommet sig efter ødelæggelserne, og kejser Hadrian har for nylig renoveret byen.

Han har bl.a. opført en ny akvædukt og et bibliotek og færdiggjort det store Zeus-tempel neden for Akropolis – som bestemt er et besøg værd, når du er i byen.

Athenerne står også bag opfindelsen af tragedien i 500-tallet f.Kr., og en tur i et af byens teatre kan varmt anbefales. Især hvis du har mulighed for at se et af de klassiske stykker – fx det om Ødipus.

Får du nok af det kulturelle leben, er Athens havn, Piræus, et godt afbræk. Her kan du shoppe løs af varer fra hele det østlige Middelhav.

Det skal du se: Rejser du uden familien, bør du deltage i et af athenernes festlige drikkegilder – kaldet symposier. Her spiller yndige fløjtepiger op, og der er rig mulighed for at få stillet mere end blot tørsten.

Turistfælde: Styr uden om guiderne, der mod betaling viser rundt på Akropolis. Som forfatteren Plutarch skriver: “Guiderne gennemgik deres remser uden at følge vores anmodninger om, at de forkortede deres lange historier og fortællinger om hver evig eneste inskription”.

Overnatning: Athen har en overflod af private værelses-udlejere. Denne form for overnatning er klart at foretrække. For en beskeden ekstra-betaling får du morgen- og aftensmad med i købet.

Kulinarisk tip: I Piræus er et rigt udvalg af friske fisk og skaldyr. Prøv de stegte muslinger med olie-eddike-dressing – og dertil en god, lokal vin. Grækerne drikker deres vin krydret med harpiks, hvilket giver en helt særlig smag, kaldet retsina.

2. Kreta: Oprørsk ø byder på gode badestrande

Badeferie: I århundreder var Kreta kendt som hjemsted for pirater og ballademagere.

Først efter tre års forbitret krig lykkedes det general Quintus Cae­cil­ius Metellus at underlægge sig den frodige ø (69 f.Kr.), og endnu den dag i dag er det romerske styre ikke populært alle steder på øen.

Sørg derfor så vidt muligt for at skjule din romerske herkomst, når du rejser rundt på øen, og medbring våben.

Blandt øens største attraktioner er amfiteatret i byen Lyttos.

Det skal du se: Gør holdt ved en af de gode sandstrande på øens nordkyst. Her kan du slappe af og nyde en dukkert i det lune Middelhav.

Turistfælde: Kretenserne er stolte af Lyttos-akvædukten på øens østside. Spring den over. Den er kun 13 mil (22 km) lang – meget kortere end Roms.

Overnatning: Hold dig til de store byer. Undgå så vidt muligt at overnatte i bjergområderne, hvor tyve og røvere plyndrer hæderlige rejsende.

Kulinarisk tip: Kreta er især kendt for sine oste af gedemælk. Sørg for at smage en, inden du forlader øen igen.

3. Pheneus: Gå på opdagelse efter floden Styx

Landsbyferie: Ifølge den græske historiker Herodot udspringer underverdenens flod, Styx, et sted i Pheneus.

Når du er blevet træt af at søge efter den sagnomspundne flod, kan du opleve festivalen Hermaea, der gennem sport og konkurrencer ærer guden Hermes.

Ifølge mytologien er guden nemlig født her i området – på bjerget Kyllene.

Det skal du se: Besøg et af de lokale stutterier, som er egnens stolthed. Hvis du mangler en hest, kan du her købe en af Grækenlands bedste.

Turistfælde: Drop Athene-templet – der er kun ruiner tilbage.

Overnatning: Området er kendt for sine kroer og gæstfri familier, som lejer værelser ud til rejsende.

Kulinarisk tip: Takket være lokale stutterier har Pheneus gode hestebøffer. Prøv dem, du vil ikke fortryde det!

Disciplinen pankration er en blanding af boksning og brydning, hvor næsten alt er tilladt.

© Bridgeman Images

4. Olympia: Paradis for enhver sportsfan

Sportsferie: Er du en sand sportsfanatiker, så har du hvert fjerde år muligheden for at opleve antikkens bedste atleter dyste ved den græske helligdom Olympia.

“Intet har guderne givet mere opmærksomhed end De Olympiske Lege”, har den græske geograf Pausanias skrevet.

Under Legene gælder nemlig den olympiske fred, hvorfor ingen tør yppe kiv, mens festlighederne står på.

I ro og mag kan du overvære atleterne dyste i sportsgrene som løb, brydning, boksning og hestevæddeløb.

Det skal du se: Du må for alt i verden ikke misse Legenes store ofring til Zeus. 100 okser bliver ført ind og slagtet som tribut til gudernes konge – en begivenhed af stor religiøs betydning.

Turistfælde: Det olympiske tempel, der er dedikeret til Zeus og prydes af 21 forgyldte skjolde. De blev skænket af den romerske general Mummius, men du er her for sportens skyld!

Overnatning: Under sportsfesten får Olympia 40.000 gæs­ter. Her er masser af hoteller og herberger. Mest interessant er det at bo i sportsudøvernes barakker.

Kulinarisk tip: Følg de olympiske kostregler, og spis en af de lokale retter, som atleterne selv ynder at indtage: kylling med blommer.

Læs også: Olympens 12 græske guder styrede Grækenland

5. Korinth: Ophold blandt landsmænd

Romersk ferie: Er du typen, som får hjemve på den lange rejse i provinsen, anbefaler vi et besøg i Korinth.

Mange af byens indbyggere er nemlig romerske kolonister, og en af byens mest berømte gæster var kejser Nero i 67 e.Kr.

Den gale kejser var her for at anlægge en kanal, der skulle graves gennem den peloponnesiske halvø.

Som det ser ud, bliver Korinthkanalen først færdig i år 1893 e.Kr.

Det skal du se: Enhver turist i Korinth bør besøge byens store hippodrom (hestevæddeløbsbane), der er bygget i hvid marmor.

Turistfælde: Apollon-templet uden for bymuren. Bygningen er brændt ned, så der er kun spredte ruinrester tilbage at se.

Overnatning: Indlogér dig på en af de små kroer, der er tilknyttet Octavia-templet. Her bor du bedre og billigere end hos de lokale familier.

Kulinarisk tip: De mange kolonister i Korinth garanterer, at du kan finde alt det bedste, det romerske køkken kan byde på.

6. Sparta: Byen er en hyldest til krigen og soldaterlivet

Byferie: Ingen har præget antikkens krigs-historie som Sparta. Bystaten var indrettet til at føre krig, dens indbyggere blev født som soldater.

Vi romere kan kun hylde disse grækere, som vi indlemmede i riget i 148 f.Kr.

Siden da har byen været et af de vigtigste rejsemål for romerske turister, der elsker at betragte de mange glorværdige krigsminder.

Det skal du se: Ud over de mange krigsminder i byen bør du opleve den imponerende statue af kejser Augustus, som troner over byens markedsplads.

Advarsel: Indbyggerne i Sparta er kendt for deres korte, uhøflige svar – det lakoniske svar.

Overnatning: Vi anbefaler, at du tager et værelse. Men stik ikke af med værtens kone – som prins Paris. Ingen ønsker at starte en ny trojansk krig!

Kulinarisk tip: Du skal smage spartanernes melas zõmos – “sort-suppe”. Den er kogt på blod, og mange ældre spartanere spiser ikke andet.

7. Platæa: Det idylliske bjerglandskab gemmer på en blodig historie

Vandreferie: For den aktive og historieinteresserede mand er området omkring byen Platæa i Boiotien et besøg værd. Her har du mulighed for at vandre over krigsskuepladsen, hvor de græske bystater i 479 f.Kr. besejrede perserne under slaget ved Platæa.

Året forinden havde bystaterne lidt nederlag i slagene ved Artemision og Thermopylæ, hvorfor de havde hårdt brug for en sejr. Det lykkedes imidlertid perserne at afskære grækernes forsynings-linjer og sende dem på retræte.

Derfor troede den persiske general Mardonius, at sejren var hjemme. Han sendte sine tropper frem, men grækernes kampånd var ikke knægtet, hvorfor de persiske tropper blev massakreret.

Ifølge historikeren Herodot dræbte grækerne 250.000 fjender under slaget!

Det skal du se: Besøg ruinbyen Erythrae. Ifølge overleveringerne giver vandet fra byens gamle brønd synske evner.

Turistfælde: Drop områdets store by – Theben. Siden Alexander den Store ødelagde den i 335 f.Kr., har byen været en skygge af sig selv.

Overnatning: Hold dig fra områdets kroer og gæstehuse, de er fyldt med lommetyve og folk, som snyder i terningespil.

Oraklets præstinde blev kaldt Pythia. Hendes profe­tiske råd blev givet under påvirkning af hallucinerende dampe fra undergrunden.

© Bridgeman Images & Shutterstock

8. Delfi: Oraklets hjemby tilbyder udsøgte kunstoplevelser

Delfis største attraktion giver rejsende svar på livets spørgsmål – fra politiske problemer til personlige kvaler – men her er meget andet at se.

Kulturferie: Alle kender Pythia, oraklet i Delfi. Hos hende kan du få svar på det spørgsmål, der optager dig mest. Vær opmærksom på, at vejen til Pythias hellige grotte er lang og bl.a. kræver en længere samtale med en Apollon-præst samt et offer (en due eller et lam).

Hendes tågede svar er på græsk. Men Delfi byder også på en række andre kulturelle seværdigheder:

Gennem århundreder har Græken-lands bystater udstillet deres rigdom og magt gennem kunst på tempelom-rådet. Athen har fx betalt for opførel-sen af det store Apollon-tempel med relieffer af guder og muser skåret af kunstnerne Androsthenes og Praxias.

Når du har stillet oraklet dit spørgsmål og set alt, du ønsker, på tempel-området, kan du besøge bygningen, de lokale kalder for leschai – “et sted at tale”. Her diskuteres alt fra politik til den nyeste sandalmode.

Det skal du se: Ligesom ved Olympia afholdes der hvert fjerde år også sportskonkurrencer i Delfi. Som noget helt særligt har De Pythiske Lege konkurrencer i dans og kunst.

Turistfælde: Tempelområdet er fyldt med by-staternes skathuse. De mindre ekstravagante – som Boiotiens – kan du undlade at besøge.

Overnatning: Oraklet har fra tidernes morgen tiltrukket gæster langvejs fra. Derfor finder du i Delfi en lang række gæstehuse – også kaldet pandocheion. Her kan du få en seng at sove i, men vær på vagt over for lus og lopper i sovesalene.

Kulinarisk tip: Prøv det gode oksekød fra de lokale opdrættere. En oksesteg med figenglasering går du ikke galt i byen med.