Eksperter har længe formodet, at de første mennesker, Homo sapiens, kom til Europa fra Afrika for omkring 42.000 år siden.
Men nu tyder et nyt studie på, at Homo sapiens gjorde deres indtog på kontinentet i tre bølger, hvoraf den første er 12.000 år ældre, end hvad forskningen hidtil har vist.
Den første banebrydende opdagelse, som pegede i retning af, at historiebøgerne skulle skrives om, var en lille mennesketand fundet i 2022 i Grotte Mandrin – en grotte i den franske Rhône-dal.
Undersøgelser af tanden viste, at den var omkring 54.000 år gammel. I grotten fandt man også pilespidser og spydhoveder, som forskerne mener stammer fra samme periode.

Nogle af de bearbejdede sten fra Grotte Mandrin. En 1-euro cent er vist for at indikere størrelsen.
Nyt studie afslører tre migrationsbølger
Disse nye fund er blevet videre undersøgt af arkæolog Ludovic Slimak fra Toulouse Universitet, som i et nyt studie afslører, at migrationen fra Afrika til Europa sandsynligvis er kommet i tre bølger for hhv. 54.000, 45.000 og 42.000 år siden.
Ved at sammenligne de stenredskaber, som bl.a. er fundet omkring Grotte Mandrin med tidligere stenredskaber fundet i Mellemøsten, har Slimaks forskerhold vist, at redskaberne sandsynligvis ikke alle har samme ophav.
Forskerne konstaterede, at selvom de første mennesker i Europa sandsynligvis vandrede fra Levanten, som hidtil antaget, så stammede de tre bølger fra forskellige kulturer i området.
Paleoantropolog Chris Stringer fra Det Naturhistoriske Museum i London kalder Slimaks nye teori for “ambitiøs og provokerende” og fortsætter:
”Beviserne for, at der har været adskillige tidlige migrationer af Homo Sapiens i Europa, har vokset sig større”.