Shutterstock
Migration stenalderen Europa

Homo sapiens indtog Europa 12.000 år før vi troede

I et nyt studie, som kaldes “ambitiøst og provokerende”, skubbes der dramatisk til vores forståelse for, hvornår de første mennesker ankom til Europa fra Mellemøsten.

Eksperter har længe formodet, at de første mennesker, Homo sapiens, kom til Europa fra Afrika for omkring 42.000 år siden.

Men nu tyder et nyt studie på, at Homo sapiens gjorde deres indtog på kontinentet i tre bølger, hvoraf den første er 12.000 år ældre, end hvad forskningen hidtil har vist.

Den første banebrydende opdagelse, som pegede i retning af, at historiebøgerne skulle skrives om, var en lille mennesketand fundet i 2022 i Grotte Mandrin – en grotte i den franske Rhône-dal.

Undersøgelser af tanden viste, at den var omkring 54.000 år gammel. I grotten fandt man også pilespidser og spydhoveder, som forskerne mener stammer fra samme periode.

Europa Migration sten

Nogle af de bearbejdede sten fra Grotte Mandrin. En 1-euro cent er vist for at indikere størrelsen.

© Laure Metz & Ludovic Slimak

Nyt studie afslører tre migrationsbølger

Disse nye fund er blevet videre undersøgt af arkæolog Ludovic Slimak fra Toulouse Universitet, som i et nyt studie afslører, at migrationen fra Afrika til Europa sandsynligvis er kommet i tre bølger for hhv. 54.000, 45.000 og 42.000 år siden.

Ved at sammenligne de stenredskaber, som bl.a. er fundet omkring Grotte Mandrin med tidligere stenredskaber fundet i Mellemøsten, har Slimaks forskerhold vist, at redskaberne sandsynligvis ikke alle har samme ophav.

Forskerne konstaterede, at selvom de første mennesker i Europa sandsynligvis vandrede fra Levanten, som hidtil antaget, så stammede de tre bølger fra forskellige kulturer i området.

Paleoantropolog Chris Stringer fra Det Naturhistoriske Museum i London kalder Slimaks nye teori for “ambitiøs og provokerende” og fortsætter:

”Beviserne for, at der har været adskillige tidlige migrationer af Homo Sapiens i Europa, har vokset sig større”.