Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem byggede statuerne på Påskeøen?

Hvilken stor civilisation menes at stå bag Påskeøens enorme statuer?

Shutterstock

Da europæerne i 1722 fandt Påskeøen og dens mægtige moai-statuer, konkluderede de straks, at en stor og for længst forsvunden civilisation måtte have bygget dem.

Kun omkring 3.000 indfødte beboede dengang øen, og det var alt for få til så store byggeprojekter, mente Jacob Roggeveen, der ledte den hollandske ekspedition til øen.

Mager landbrugsjord gav lavt indbyggertal

De seneste 15 års arkæologiske udgravninger tyder imidlertid på, at Påskeøen aldrig har været beboet af en stor og folkerig civilisation. Øens magre jord har ikke kunnet brødføde de titusindvis af indbyggere, som historikere længe antog var nødvendige for at bygge og flytte mange hundrede statuer.

I stedet udhuggede nogle få tusind polynesiere statuerne og fordelte dem over øen, som er lidt mindre end Møn.

Effektiv teknik krævede få hænder

I stedet for rundstokke og tusindvis af arbejdere til at trække de op til 165 tons tunge sten benyttede polynesierne en mere effektiv teknik, som krævede få hænder. 18 mand med reb kunne flytte en over 10 tons tung statue, viser et forsøg fra 2011.

Moaierne var kraftigst i bunden og havde et lavt tyngdepunkt – ved at trække skiftevis skråt forfra og skråt bagfra i statuens hoved med lange reb vaklede den fremad. Først ved ankomsten til kysten blev moaien hugget til og fik sin slanke, endelige form. Af og til gik det dog galt, og flere væltede og ufuldendte moaier ligger i dag strøet ud over Påskeøen.

Byggefeberen rasede i 300 år

  • Antal: 887
  • Gennemsnitsvægt: 12,5 tons
  • Gennemsnitshøjde: 4 m
  • Længste transport fra stenbrud: 16 km
  • Byggeår: Ca. 1200-1500

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul