Indianere øvede sig i at åbne kranier

De sydamerikanske indianere var dygtige kirurger og mestrede flere forskellige metoder til åbning af kranier, viser nyt fund fra Peru.

Indianere udførte trepanation

Undersøgelsen af 32 skeletter i Peru viser, at læger fra Wari-imperiet gik syste­matisk til værks, når de udførte kirurgiske operationer på kranier – såkaldt trepanation.

Knoglerne er blevet fundet i en række grotter i det sydlige Peru af et hold arkæologer ledet af Danielle Kurin fra University of California. De jordiske rester er dateret til omkring år 1000 – en periode, hvor wari-indianerne behandlede såvel fysiske som mentale lidelser med kirurgisk åbning af kraniet.

Indianere øvede sig i at bore i hjerneskallen

De 32 skeletter har spor efter 45 forskellige indgreb, og Kurin mener, at de indianske kirurger har brugt flere af kranierne til at øve sig på forskellige metoder. Fx er nogle huller lavet med kniv, andre med håndbor. Et kranie har huller med varierende dybder.

"Man kan forestille sig en lægestuderende fra dengang øve sig med sit håndbor og tælle, hvor mange gange han skulle dreje det for at bryde igennem uden at beskadige hjernemassen", siger Danielle Kurin.

Wari-imperiet havde sin storhedstid i år 600-1100.

Patienten døde: En kniv er blevet brugt til at skære hullet. Indgrebet er blevet opgivet undervejs, fordi patienten døde.

Patienten overlevede: Et bor har skabt dette hul i en betændt knogle. Indgrebet skulle lindre smerte forårsaget af en infektion.

Patienten overlevede – og døde: Flere metoder er brugt på kraniet. Patienten har tidligere overlevet et indgreb, men ikke det seneste.