Midt i Mexico City har arkæologer fundet et velbevaret, 600 år gammelt relief af en kongeørn. Relieffet stammer fra aztekernes hovedstad, Tenochtitlan, som lå dér, hvor Mexicos hovedstad ligger i dag.
Oprindeligt var ørnen en del af stengulvet i en bygning, der lå for foden af Templo Mayor – den store hovedpyramide i aztekernes hovedstad. Efterfølgende dækkede aztekerne imidlertid ørnen med et nyt gulv.
“Gulvet er årsagen til, at ørnen er så velbevaret i dag. Den blev aldrig set af spanierne”, forklarer arkæolog Rodolfo Aguilar Tapia fra Mexicos Nationalinstitut for Antropologi og Historie (INAH) ifølge net-mediet Live Science.
Lig blev kastet ned fra pyramiden
Placeringen af ørnen for foden af Templo Mayor-pyramiden var næppe tilfældig. Ifølge aztekernes mytologi kastede guden Huitzilopochtli sin søster, Coyolxauhqui, ned fra et bjerg, så hun gik i stykker.
“Fortællingen blev gentaget gennem menneskeofringer på Templo Mayor, når ofrenes kroppe blev kastet ned ad pyramidens trin”, forklarer Caroline Pennock, azteker-historiker ved universitetet i Sheffield, til Live Science.
Ørnen har sandsynligvis haft en symbolsk tilknytning til ofringerne.