D.F. Barry/Library of Congress, Shutterstock

Dansk DNA-ekspert hjælper Sitting Bulls efterkommer

I årevis blev sioux-indianeren Ernie LaPointe mobbet. Ingen troede på, at han var i familie med legendariske Sitting Bull. Men så bad han en dansk superforsker om hjælp.

I årtier var 73-årige Ernie LaPointe til grin. Når han fortalte, at han var i familie med indianerhøvdingen Sitting Bull (1831-1890), lo folk hånligt og sagde, at han pyntede sig med lånte fjer. Nu viser dansk forskning, at han havde ret.

“Folk har betvivlet vores slægtskab, lige så længe jeg kan huske”, forklarer LaPointe.

I 2007 henvendte LaPointe sig derfor til Smithsonian-museet, som havde en lok af Sitting Bulls hår i sin samling. Den fik han lov at få en prøve fra, hvorpå LaPointe kontaktede verdens førende forsker inden for DNA-forskning i slægtskab, danske Eske Willerslev.

“LaPointe bad mig udtrække DNA fra håret og sammenligne det med hans eget DNA for at bevise familieforbindelsen”, forklarer Willerslev, der leder Lundbeck Foundation GeoGenetics Centre på Københavns Universitet.

Ernie LaPointe (til venstre) og hans tipoldefar Sitting Bull (til højre).

© Shane Balkowitsch, NARA

Mutationer afslører slægtskab

Forskerholdet var 14 år om at udvikle en helt ny metode, der gør det muligt at følge særlige mutationer blandt folk i samme slægt.

“Med vores nye metode er det muligt at fastslå længere slægtled ved hjælp af små mængder DNA”, forklarer Willerslev.

LaPointe har nu forskernes ord for, at han er efterkommer af Crow Foot, der var søn af Sitting Bull. Crow Foot døde under den samme tumult, der kostede hans far livet i Fort Buford, Dakota. LaPointe kan nu kalde sig for Sitting Bulls tipoldebarn.