Nazca-linjerne er et så populært turistmål, at de er blevet placeret på World Monuments Funds liste over truede stykker kulturarv.

© Shutterstock

De gådefulde Nazca-linjer er måske tydet

Flere års forskning har afsløret, at mange af formerne forestiller ­eksotiske fugle, som kun findes langt fra, hvor linjerne er blevet tegnet.

28. juni 2019 af Bue Kindtler-Nielsen

Siden de blev opdaget af videnskaben i 1926, har de enorme Nazca-linjer i Peru været et mysterium, som ikke har kunne løses. 

De op imod én km lange tegninger i sandet – kaldet geoglyffer – er skabt af nazca-indianerne mellem 500 ­f.Kr. og 500 e.Kr. og forestiller primært dyr, men også geometriske former.

Præcis hvilke dyr, der var tale om, har det dog ikke været muligt at klarlægge – før nu. 

Var en særlig form for kolibri

Et hold af japanske forskere under ledelse af zoologisk-arkæolog Masaki Eda har undersøgt de 16 af geoglyfferne, der menes at forestille fugle, og sammenlignet dem med præcise aftegninger af mere end 2.000 forskellige fuglearter, der lever i Peru og omegn i dag.

“Indtil nu er fuglene i disse geoglyffer blevet identificeret baseret på generelle betragtninger og enkelte træk i hver fugl”, fortæller Eda.

Forskerne har bl.a. fastlagt, at én forestillede en eremitkolibri, en lille fugl der lever i Perus nordlige skove, og en anden var en Pelikan, der lever nær kysten. Begge disse findes ikke i Perus sydlige ørkenlandskab, hvor Nazca-linjerne er skabt.

Dyrerne levede langt væk

Ifølge det japanske forskerhold tyder resultaterne på, at nazca-indianerne ikke var interesserede i at afbillede de lokale dyr, men eksotiske dyr, som indianerne er stødt på under ekspeditioner uden for deres område.

Hvorfor nazca-indianerne overhovedet tegnede i sandet står stadig uvist. Men som Eda understreger:

“Hvis de eksotiske fugle ikke var vigtige for dem, så ville de ikke have skabt geoglyffer af dem”.

Linjerne kan have været ­hjælpemidler for indianernes astronomer. 

© Getty Images

Der er mange teorier om linjerne

  • Mystikken omkring Nazca-linjerne har skabt grobund for et væld af teorier. I 2016 kom det frem, at en række spiralformede huller tæt på linjerne fungerede som et stort vandingssystem, og nogle forskere mener, at linjerne også har en forbindelse til vand.
  • Andre forskere mener, at formerne er forbundet til stjernetegn, og at linjerne blev brugt astronomisk til fx at fastlægge, hvor Solen stod op.
  • I 1968 skrev forfatteren Erich von Däniken, at linjerne var blevet skabt med hjælp fra rumvæsener. Teorien har været populær lige siden, men har ikke noget videnskabeligt grundlag.  

Måske er du interesseret i...

Læs også