De gådefulde Nazca-linjer er måske tydet

Flere års forskning har afsløret, at mange af formerne forestiller ­eksotiske fugle, som kun findes langt fra, hvor linjerne er blevet tegnet.

Nazca-linjerne er et så populært turistmål, at de er blevet placeret på World Monuments Funds liste over truede stykker kulturarv.

© Shutterstock

Siden de blev opdaget af videnskaben i 1926, har de enorme Nazca-linjer i Peru været et mysterium, som ikke har kunne løses.

De op imod én km lange tegninger i sandet – kaldet geoglyffer – er skabt af nazca-indianerne mellem 500 ­f.Kr. og 500 e.Kr. og forestiller primært dyr, men også geometriske former.

Præcis hvilke dyr, der var tale om, har det dog ikke været muligt at klarlægge – før nu.

Var en særlig form for kolibri

Et hold af japanske forskere under ledelse af zoologisk-arkæolog Masaki Eda har undersøgt de 16 af geoglyfferne, der menes at forestille fugle, og sammenlignet dem med præcise aftegninger af mere end 2.000 forskellige fuglearter, der lever i Peru og omegn i dag.

“Indtil nu er fuglene i disse geoglyffer blevet identificeret baseret på generelle betragtninger og enkelte træk i hver fugl”, fortæller Eda.

Forskerne har bl.a. fastlagt, at én forestillede en eremitkolibri, en lille fugl der lever i Perus nordlige skove, og en anden var en Pelikan, der lever nær kysten. Begge disse findes ikke i Perus sydlige ørkenlandskab, hvor Nazca-linjerne er skabt.

Dyrerne levede langt væk

Ifølge det japanske forskerhold tyder resultaterne på, at nazca-indianerne ikke var interesserede i at afbillede de lokale dyr, men eksotiske dyr, som indianerne er stødt på under ekspeditioner uden for deres område.

Hvorfor nazca-indianerne overhovedet tegnede i sandet står stadig uvist. Men som Eda understreger:

“Hvis de eksotiske fugle ikke var vigtige for dem, så ville de ikke have skabt geoglyffer af dem”.

Linjerne kan have været ­hjælpemidler for indianernes astronomer.

© Getty Images