PRINT COLLECTOR/GETTY IMAGES

Hvad blev der af mayaernes bøger?

Mayaerne producerede tusindvis af bøger fyldt med komplekse tekster om astronomi, medicin, religion og krig – men kun fire har overlevet til i dag.

På toppen af deres storhedstid i 250-900 e.Kr. besad maya-kulturen i Mellemamerika stor viden om bl.a. matematik, astronomi og arkitektur, som blev samlet i bøger lavet af tynd bark – kaldet kodekser.

Historikerne mener, at mayaerne må have fremstillet tusindvis af bøger, men kun tre har overlevet til vore dage – hvilket især skyldes de spanske conquistadorer.

“Eftersom de indeholdt intet andet end overtro og djævelske løgne, brændte vi dem alle.” Diego de Landa, spansk biskop.

Da de ankom til den nye verden i 1500-tallet, var Mayariget for længst kollapset, og mayaer boede i landsbyer i stedet for deres forfædres storbyer.

Men det forhindrede ikke spanierne i at betragte mayaerne som hedninge og deres skrifter som ugudelighed, der skulle brændes.

“Eftersom de indeholdt intet andet end overtro og djævelske løgne, brændte vi dem alle”, skrev den spanske biskop Diego de Landa i 1550’erne.

VIDEO – Mayaernes skrifter vidner om vold og krig:

Heldigvis overså spanierne tre kodekser, som har givet vigtig viden om mayaernes samfund.

De overlevende bøger beskriver bl.a. astronomiske observationer, medicin, religiøse ritualer og viden om dyr, planter og landbrug. Kodeks­erne er blevet dateret til 1100-tallet, men er formentlig kopier af ældre skrifter.

I 1965 dukkede et nyt kodeks op i Mexico, hvor kun 11 sider havde overlevet. I mange år var der tvivl om dets ægthed, men i dag regner de fleste forskere det på linje med de andre.