Hvem rejste totempæle?

De fritstående og ikoniske træ-skulpturer er et historisk fænomen, der pryder langs den nordamerikanske vestkyst. Men hvilke indianere rejste totempælene og hvorfor?

Indianerstammerne rejste ofte flere totempæle uden for landsbyernes huse.

© Getty & Shutterstock

Primært kwakiutl-, haida-, tlingit- og tsimshian-indianere på den nordamerikanske nordvestkyst rejste totem-pæle.

Området omfatter bl.a. den canadiske provins British Columbia, det sydlige Alaska og øer i Stillehavet lige ud for kysten. Ældre hollywoodfilm giver altså et fejlagtigt billede, når de viser lignende træ­skulp­turer hos prærieindianerne i det centrale Nord-amerika, fx hos samfundene sioux, comanche og kiowa.

Totempælen udviklede sig fra udskårne stolper i gavlen eller hjørnet af indianernes huse til fritstående pæle, der kunne blive mere end 10 meter høje.

Totempæle blev rejst under ceremonier

De fritstående skulp­turer er et forholdsvis nyt fænomen, som nåede sit høj­de­punkt i perioden 1850 til 1900.

Træpælene blev under ceremonier rejst til ære for afdøde eller levende personer af høj rang, og dyre- eller fabelfigurer var en slags slægts­sym­boler, der fortalte om ejerens afstamning og ret­tig­heder – fx kunne en bjørnefigur vise, at ejeren tilhørte bjør­ne­klanen, eller at en for-fader på et tidspunkt havde mødt en bjørneånd.

Totempælenes figurer henviste altså bl.a. til skytsånder og mytologiske fortællinger.

Skulptur markerede adoption

En berømt totempæl blev i 1800-tallet rejst i den canadiske indianerlandsby Masset, da haida-høvdingen Anetlas adopterede en ung pige.