Shutterstock
Indianer

Hvor stammer indianerne fra?

Et omfattende dna-studie kaster lys over gåden om, hvor de amerikanske indianere oprindeligt stammede fra. Mere end 100.000 dna-prøver er blevet analyseret efter spor, der trækker tråde tilbage til istiden.

Forskerne har længe troet, at de nordamerikanske indianere nedstammede fra sibiriske indfødte, som vandrede til Nordamerika over Beringstrædet.

Men en ny stor undersøgelse fra Det kinesiske videnskabsakademi hiver tæppet væk under den teori.

Ifølge de kinesiske forskere kom indianernes forfædre nemlig fra det nordlige Kina.

Som en del af deres studie har forskerholdet analyseret 100.000 nutidige og 15.000 fortidige dna-prøver. Her er forskerne gået på jagt efter såkaldt mitokondrielt DNA, som nedarves via moderen.

Ved hjælp af genetiske analyser har forskerholdet fundet en særlig dna-slægtslinje kaldet D4h, som strækker sig fra Kina til Amerika.

Den sjældne slægtslinje er identificeret hos 216 nulevende personer og 39 fortidsmennesker og spredte sig i forbindelse med to bølger af udvandring fra Asien til Amerika.

Den første skete mellem 26.000-19.500 år siden, hvor den sidste istid var på sit koldeste, og mange steder i det nordlige Kina var dækket af is. Den næste migrationsperiode skete fra 19.000-11.500 siden, hvor stigende befolkningstal kan have sendt flere væk fra Kina.

Indianer

De amerikanske indianere kan føre deres stamtræ til Kina, viser en ny undersøgelse.

© Shutterstock

Kineserne krydsede havet

Undersøgelsen tyder også på, at indianernes forfædre ikke rejste til Amerika over Beringstrædet, som hidtil troet - men vandrede fra Kina nordpå langs Stillehavets kyst.

Med tiden krydsede de over til Nordamerika via den nordligste del af havet, længe inden de nåede Beringstrædet.

Ifølge de kinesiske forskere viser deres studie, at indianernes genetiske forbindelse til Asien “er mere kompliceret end hidtil indikeret.”

“Nu planlægger vi at indsamle og undersøge flere eurasiske dna-slægtslinjer for at opnå et mere komplet billede af indianernes afstamning,” siger dna-forsker Qing-Peng Kong, som har deltaget i undersøgelsen.

Legendariske indianer-høvdinge

Da de europæiske kolonister begyndte at overtage mere og mere af Nordamerika, blev de mødt af indfødte indianere, som stod klar til at forsvare deres land. Alle blev anført af frygtløse høvdinger.

Sitting Bull
© Public Domain

Sitting Bull

Leveår: Ca. 1831-1890
Stamme: Hunkpapa Lakota

Høvding Sitting Bull var kendt for sit mod og sin visdom. Han forsvarede indædt sit folks levevis, rettigheder og jord mod de hvide nybyggere. Hans standhaftige modstand ved Slaget ved Little Bighorn i 1876 gjorde ham til en ikonisk figur i amerikansk historie.

Geronimo
© The U.S. National Archives

Geronimo

Leveår: Ca. 1829-1909
Stamme: Chiricahua Apache

Apache-lederen Geronimo var en modig kriger, der kæmpede mod de hvides undertrykkelse af sit folk. Høvdingen var strategisk dygtig og kastede sig ud i en guerillakrig mod både USA's og Mexicos hær. Geronimo står i dag som et symbol på indianernes modstandskamp.

Crazy Horse
© Public Domain

Crazy Horse

Leveår: Ca. 1840-1877
Stamme: Oglala Lakota

Krigerhøvdingen Crazy Horse var et militært geni og tog del i flere afgørende slag mellem indianerne og USA's hær. Han deltog bl.a. i forsvaret af Black Hills-bjergkæden i South Dakota mod kavaleriet, der ville tvangsforflytte de lokale stammer til reservater.

Red Cloud
© Beinecke Rare Book and Manuscript Library

Red Cloud

Leveår: 1822-1909
Stamme: Oglala Lakota

Red Cloud er en af de eneste høvdinger, som vandt en krig mod USA's hær. Efter flere års kampe tvang han i 1868 amerikanerne til at rømme en række forter i indianernes bedste jagtområder. Høvdingen var også en dygtig diplomat, som skabte fred, når det plejede hans folks interesser.