Von Bern/Wikimedia

Hvordan fik indianere deres navne?

Indianerne skiftede navne undervejs i livet – og havde også et særligt navn, der skulle holdes hemmeligt.

De nordamerikanske prærieindianere skiftede navn flere gange i løbet af livet.

Traditionerne for navneskifte varierede fra stamme til stamme, men typisk fik et barn et midlertidigt navn, som blev udskiftet, når han eller hun nåede voksenalderen.

Derudover havde nogle indianere også et kælenavn, der blev brugt til daglig, og et rituelt tilnavn, som kun var kendt af personen selv og en shaman.

De nye navne udsprang af indianerens personlighed, nye livserfaringer eller særlige gerninger, som skilte personen ud fra andre – fx hvis en ung mand viste sig at være en dygtig jæger.

Navne var derfor tæt forbundet med personlig udvikling og blev givet af stammen som en slags æresbevisning, som en indianer skulle gøre sig fortjent til.

Selve navneskiftet foregik under en stor ceremoni, som markerede, at indianeren gik fra ét livsstadie til det næste.

Sitting Bulls navn er en hyldest til hans store mod og beslutsomhed.

© David F. Barry, Photographer, Bismarck, Dakota Territory

Blandt de berømteste indianernavne er Sitting Bull (Siddende Tyr, red.). Høvdingen blev navngivet Springende Grævling ved fødslen og fik senere i barndommen tilnavnet Langsom, fordi han var et forsigtigt og velovervejet barn.

Som 14-årig deltog han i et angreb på en anden stamme, hvor han udviste stort mod og beslutsomhed. Han fik efterfølgende navnet Siddende Tyr for at markere, at han var som en frygtløs og klippefast bisonokse, der aldrig gav sig.