Alan Broadfoot/Glasgow Museums and Libraries Collections

Indianere kræver souvenirs fra massakre tilbage

Genstande fra Wounded Knee-massakren i 1890 er dukket på et skotsk museum. En skandale mener lakotastammens talsmand.

I 1890 fandt en af USA’s værste massakrer sted: Ved Wounded Knee myrdede amerikanske soldater 300 mænd, kvinder og børn fra lakotastammen. Under en ferie 102 år senere besøgte en af deres få efterkommere Skotland og fik et chok: På Kelvingrove Art Gallery and Museum i Glasgow så han en blodig trøje fra Wounded Knee.

Museet oplyste, at det havde fået klenodiet af en forhenværende soldat, der i 1891 havde været på turne i Skotland sammen med Buffalo Bills Wild West Show.

Med hjælp fra indianske organisationer lykkedes det i 1999 turisten at få udleveret skjorten til lakotastammen, der i dag lever i syv reservater.

Nu viser det sig imidlertid, at museet har flere genstande fra massakren i sin samling: Mokkasiner, en halskæde samt en blodig kyse, som soldaterne havde flået af en myrdet baby.

En krigs-halskæde af hjorte-hove er blandt de omstridte klenodier, som lakotaerne kræver udleveret.

© Alan Broadfoot/Glasgow Museums and Libraries Collections

Høvdingen raser

“Disse genstande tilhører vores bedstefædre og bedstemødre. Deres ånder er stadig forbundet til dem. Men folk ser kun prestige og penge i dem. Disse spirituelle genstande bør ikke udstilles noget sted”, raser lakotahøvding Charles New Holy.

“Vi vil have disse genstande returneret. Hvorfor ville man afklæde børn, efter at man myrdede dem? Vi har ret til vores forfædres ejendele”.