Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kalkunknogler er verdens ældste tatoverings-grej

Arkæologer har fundet et usædvanligt sæt redskaber til at tatovere med. Nordamerikanske indianere brugte dem for 5.500 år siden.

Aaron Deter-​Wolf

For mange kan en tur til tatovøren i dag være en smertefuld omgang, men det var nok værre i stenalderen. Amerikanske forskere undersøgte nogle gamle kalkunknogler fra staten Tennessee, som arkæologer hidtil havde troet blev anvendt af indianernes medicinmænd, men undersøgelser afslørede, at de var blevet brugt som tatoveringsredskaber.

Redskaberne blev fremstillet ved at slibe og skære i kalkunknogler, og resterne af farvestoffer på dem er indtil videre blevet dateret til at være et sted mellem 5.520 og 3.620 år gamle. Hvis dateringen viser sig at være korrekt, blev kalkunknoglerne brugt til at fremstille verdens ældste tatoveringer med.

Hidtil har ismanden Ötzi båret de ældste tegn på, at vores forfædre lod sig tatovere. Ötzi levede for 5.300 til 5.100 år siden i Alperne.

USA’s stater, Tennessee (fremhævet)

Kalkunknoglerne blev fundet i staten Tennessee i 1985.

© Shutterstock

Fundet samlede støv i 36 år

Kalkunknoglerne blev allerede udgravet i 1985 og havde siden ligget på et museumslager, da arkæologen Aaron Deter-Wolf fra Tennessee Division of Archaeology besluttede at se på dem med friske øjne. Han håbede, at knoglerne var en del af et såkaldt sacred bundle – genstande, som gav indianernes medicinmænd magiske kræfter.

Ved nærmere undersøgelse viste det sig, at kalkunbenene var mistænkelig skarpe, og at der sad sorte og røde okkerfarver på dem.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul