Nordamerika blev befolket for 24.000 år siden
Nye sensationelle fund af knogler med utallige skæremærker i gør de amerikanske indianere 10.000 år ældre end hidtil antaget.

Inde i grotten har et stenalderfolk gennem århundreder parteret tusindvis af dyr og smidt knoglerne i et dybt hul.
Hidtil har arkæologerne ment, at Nordamerika blev befolket af den såkaldte clovis-kultur, som for ca. 14.000 år siden indvandrede fra Sibirien.
Men teorien har været under beskydning i de senere år.
Kulstof 14-datering ændrer opfattelse
Det nyeste angreb kommer fra antro-pologer fra Université de Montréal i Canada, som har undersøgt intet mindre end 36.000 knogler fundet i en hule på grænsen mellem Alaska og Canada.
Gennem to år sorterede de dyreknogler fundet i Bluefish Caves i 1970’erne og 1980’erne.
15 knogler med spor efter menneskelig aktivitet blev herefter sendt til kulstof 14-datering på University of Oxford i England.
Knoglerne bar tydelige skæremærker fra stenredskaber, og kulstof 14-dateringen afslørede, at de var 24.000 år gamle – altså 10.000 år ældre end clovis-kulturens indtog.
V-formede linjer afslører spor af mennesker
“Tilstedeværelsen af talrige lige og parallelt-liggende mærker på de pågældende knogler udelukker rovdyr og naturens kræfter som mulig årsag til mærkerne.
I knoglerne har vi fundet serier af v-formede linjer, som er spor efter stenredskaber, der blev brugt under arbejdet med at flå pelsen af dyrene”, konkluderer de canadiske forskere.
Knoglerne stammede blandt andet fra mammutter, forhistoriske vildheste, rensdyr, elge og bisonokser.