Nyt fund: Indianerne fik tatoveringer for 2.000 år siden

Under udgravninger af en indianerlandsby i 1972 fandt arkæologerne en lille pind med to spidser, som de betragtede som et underligt stykke skrald. Men nu er en ung forsker kommet frem til, at der i virkeligheden er tale om Nordamerikas ældste tatoverings-redskab.

De to kaktuspigge er ca. én cm lange og bundet fast inden i den lille træpind med snor lavet af blade.

© Robert Hubner, Washinton State University, Andrew Gillreath-Brown

En genstand, der lå upåagtet på _Washinton State University's Museum of Anthropolog_y, har vist sig at være det ældste tatoverings-redskab fundet i Nord­amerika.

Redskabet blev oprindeligt opdaget under en udgravning i det sydøstlige Utah i 1972, hvor det dog ikke fik meget opmærksomhed af arkæologerne, fordi det lå i en affaldsbunke, sammen med knogler og madrester.

Lille pind viste sig at være 2000 år gammel

Da Ph.D.-studenten Andrew Gillreath‑Brown mere end 40 år senere gennemgik museets magasiner og fandt pinden med sorte aftryk på de to spidser, fik han en mistanke om, hvad det var.

Redskabet består af en ni cm lang træpind, som er udhulet og har to kaktuspigge snørret fast i den ene ende. Vha. en kulstof-14 datering har Andrew Gillreath‑Brown fastslået, at redskabet stammer fra omkring 79-130 e.Kr. Dermed er det omkring 1.000 år ældre end lignende redskaber fundet i New Mexico og Arizona.

Kolonisterne så tatoveringer som barbariske

Opdagelsen giver en ny forståelse af, hvordan den oprindelige befolkning brugte tatoveringer. Emnet er stærkt underbelyst pga. manglende fund, og fordi kolonisterne så skikken som barbarisk og forsøgte at undertrykke den.

“Tatoveringer hos de forhistoriske folk i Sydvest Amerika er der ikke blevet talt meget om. Der var simpelthen ikke noget bevis for, at de gjorde det”, fastslår Gillreath-Brown.