Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Den ene lerkrukke er dekoreret med en bevinget slange – gud for underverdenen i indianerkulturen ved Moundville.

Civilisationer - Indianere

Stjålne indianerkrukker afleveret tilbage efter 38 år

Efter årtier uden det mindste spor har en gruppe arkæologer skabt et gennembrud i sagen om et af de største tyverier af indianske genstande nogensinde.

Efter at været blevet stjålet for 38 år siden, er tre sjældne indianske lerkrukker på mystisk vis leveret tilbage.

I 1980 brød tyve ind i lageret tilhørende en arkæologisk udgravning i Moundville, Alabama, og forsvandt med 264 indianske genstande, en femtedel af alt der var fundet under udgravningen. Genstandene belyste håndværk og kultur der gik 800 år tilbage.

Arkæologer gik sammen om findeløn

På trods af en omfattende FBI-undersøgelse var tyvene umulige at finde og sagen blev lukket i slutningen af 1980'erne. Men i 2018 samlede en organisation af arkæologer sig for igen at skabe opmærksomhed om sagen. De udlovede endda en belønning på 125.000 kr. for information, der ville føre til et gennembrud.

Da genstandene i dag er flere millioner værd, forventede arkæologerne dog ikke noget. Men ud af det blå blev tre ler­krukker pludseligt leveret tilbage, og de anonyme hjælpere ville ikke engang have belønningen.

Krukkerne er i perfekt stand

Krukkerne blev brugt til religiøse ceremonier og er stadig i perfekt stand, på trods af de har været væk i 39 år. De oprindelige ­etiketter fra udgravningen i 1980 sad endda ­stadig på dem.

“Vi troede alle, at vi ville gå i graven uden at noget som helst ville dukke op fra tyveriet. Dette er en af de bedste ting der er sket i min arkæologiske karriere”, udtaler Jim Knight fra Alabama Museum of Natural History.

Læs også:

Indianere

LYNGUIDE: Sitting Bull

3 minutter
Indianere

Hvornår røg indianerne på fredspibe?

2 minutter
Indianere

Sølvet fossede ud af Helvedes Mund

22 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul