Stjålne indianerkrukker afleveret tilbage efter 38 år

Efter årtier uden det mindste spor har en gruppe arkæologer skabt et gennembrud i sagen om et af de største tyverier af indianske genstande nogensinde.

Den ene lerkrukke er dekoreret med en bevinget slange – gud for underverdenen i indianerkulturen ved Moundville.

Efter at været blevet stjålet for 38 år siden, er tre sjældne indianske lerkrukker på mystisk vis leveret tilbage.

I 1980 brød tyve ind i lageret tilhørende en arkæologisk udgravning i Moundville, Alabama, og forsvandt med 264 indianske genstande, en femtedel af alt der var fundet under udgravningen. Genstandene belyste håndværk og kultur der gik 800 år tilbage.

Arkæologer gik sammen om findeløn

På trods af en omfattende FBI-undersøgelse var tyvene umulige at finde og sagen blev lukket i slutningen af 1980'erne. Men i 2018 samlede en organisation af arkæologer sig for igen at skabe opmærksomhed om sagen. De udlovede endda en belønning på 125.000 kr. for information, der ville føre til et gennembrud.

Da genstandene i dag er flere millioner værd, forventede arkæologerne dog ikke noget. Men ud af det blå blev tre ler­krukker pludseligt leveret tilbage, og de anonyme hjælpere ville ikke engang have belønningen.

Video

Krukkerne er i perfekt stand

Krukkerne blev brugt til religiøse ceremonier og er stadig i perfekt stand, på trods af de har været væk i 39 år. De oprindelige ­etiketter fra udgravningen i 1980 sad endda ­stadig på dem.

“Vi troede alle, at vi ville gå i graven uden at noget som helst ville dukke op fra tyveriet. Dette er en af de bedste ting der er sket i min arkæologiske karriere”, udtaler Jim Knight fra Alabama Museum of Natural History.