Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Knoglerester fra Belgien tyder på, at neandertalerne ikke kun var på jagt efter dyr - de var også ude efter mennesker.

Civilisationer

Knoglerester afslører: Neandertalerne var kannibaler

Efter knoglefund i Belgien er forskerne sikre i deres sag: Neandertalerne var kannibaler.

Neandertalerne flåede huden af hinanden, skar ligene op og gravede marven ud af de dødes knogler.

Det viser en stor gruppe knoglerester, som er dukket op i Goyet-grotterne i Belgien. Forskerne har tidligere haft mistanke om, at neandertalerne i Nordeuropa var kannibaler, men det belgiske knoglefund er det første bevis, som kan være med til at bekræfte teorien.

Menneskeskabte skader

Knogleresterne er mere end 40.000 år gamle og bærer alle præg af menneskeskabte skader i form af blandt andet skæremærker og dybe indhak.

Det er derfor usandsynligt, at de blev slået ihjel af dyr eller som følge af ulykker.

Forskerne ved endnu ikke med sikkerhed, om neandertalerne slog hinanden ihjel for at få mad på bordet eller som en symbolsk handling. Men de har en klar fornemmelse:

"Knogleresterne giver os anledning til at tro, at neandertalerne var kannibaler," siger Hervé Bocherens fra Center for Human Evolution and Palaeoenvironment.

Han henviser til, at de fleste af knogleresterne, der lå i grotterne, stammer fra skinne- og lårben. Det er nogle af de kropsdele på et menneske, som indeholder allermest kød og knoglemarv.

Knogler blev til redskaber

Skaderne på knoglerne tyder på, at der var tale om en grundig proces, når neandertalerne slog hinanden ihjel - en proces, der involverede både flåning og kraniebrud.

Forskerne mener, at neandertalerne herefter slæbte ligene ind i grotterne for at spise dem. Til sidst blev de tilbageværende knogler slebet og tilpasset, så de efterfølgende kunne bruges som redskaber.

De mere end 40.000 år gamle knogler er det første konkrete tegn på, at kannibalisme eksisterede mellem de neandertalere, der levede nord for Alperne.

© Royal Belgian Institute of Natural Sciences

Læs også:

Hverdagsliv

Hvornår kom ting bag lås og slå?

2 minutter
Bygningsværker

Grusom fængselstortur var et tilløbsstykke

21 minutter
Søfart

Stålmonster forandrede al krig på havet

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul