Nhm & Shutterstock
Neandertaler-kvinde, homo sapiens-mand

Mennesker parrede sig med neandertalere, 175.000 år før vi troede

At mennesker og neandertalere parrede sig med hinanden, har forskerne længe vidst. Men de to arter mødtes og forplantede sig længe før hidtil antaget, viser et nyt studie.

For omkring 75.000 år siden udvandrede en homo sapiens fra Afrika til Eurasien. Her mødte de neandertalere, som de forplantede sig med. Det er forskerne enige om.

Men det er ikke hele historien.

For de neandertalere, som mennesker dengang parrede sig med, bar allerede DNA fra en anden tidlig menneskerace – arvemasse, som stammede fra et meget tidligere møde.

Det viser et studie udført af forskere fra bl.a. University of Pennsylvania.

Forskerne kom på sporet af det skjulte DNA, da det viste sig, at afrikanere syd for Sahara havde arvemasse tilfælles med neandertalere.

Opdagelsen undrede forskerne, da neandertalere opstod i Europa og formentlig aldrig har levet i Afrika.

Neandertalere bar på menneske-DNA

For at opklare mysteriet undersøgte forskerne DNA fra 180 mennesker fra 12 forskellige populationer i Afrika syd for Sahara.

De analyserede også DNA fra en neandertaler, som levede for 120.000 år siden – mange tusinde år før det første kendte møde med mennesker.

Neandertaler, mennesker, forplantning

Neandertalere og mennesker levede sammen i tusinder af år, inden neandertalerne uddøde for omkring 40.000 år siden.

© Werner Ustorf

Undersøgelsen viste, at neandertaleren bar på arvemasse, som matchede DNA fra de undersøgte afrikanske befolkninger.

Forskerne konkluderer derfor, at en gruppe mennesker fra det undersøgte område syd for Sahara meget tidligt udvandrede til Eurasien. Gruppen må have været af en vis størrelse, siden dens aftryk kan ses i neandertalerens gener, men da der ikke er fundet nogen menneskelige skeletter i Europa, der er dateret til at være så gamle, vurderer arkæologerne, at de hurtigt uddøde.

Men de gener, som de gav videre til neandertalerne, kan stadig findes i nutidens afrikanere syd for Sahara, fremgår det af undersøgelsen.

“Gruppen forlod Afrika for mellem 250.000 og 270.000 år siden. De var en slags fætre og kusiner til alle levende mennesker i dag, og de lignede os meget mere end neandertalerne”, forklarer en af studiets forfattere, Alexander Platt, i en pressemeddelelse.

Den udvandrede menneskelinje døde ud, men parringen betød, at omkring 6 pct. af neandertalernes gener var nedarvet fra mennesker, da mennesker for ca. 75.000 år siden indvandrede i Eurasien, fastslår studiet.