Mystiske folkeslag: Hvad laver de der?

Blonde afghanere med blå øjne, romerske kinesere og indianere, som taler noget der minder om japansk. Adskillige folkeslag er tilsyneladende havnet i den forkerte verdensdel. Nu begynder forskerne så småt at kunne løse gåderne.

Afrikanere – ikke portugisere

Melungeonerne mente selv, at de nedstammede fra portugisiske indvandrere, indtil en dna-analyse i 2012 viste, at de havde afrikanske aner. Nu er spørgsmålet, hvorfor melungeonerne troede, at de var portugisere. Det mest sandsynlige er, at deres forfædre opfandt historien for at undgå forfølgelser.

Oprindelse: Afrika.

Jack Goins havde altid troet, at han var af portugisisk afstamning.

© AP/Polfoto

Teori: Munke drog til Amerika

Zuni-indianerne adskiller sig markant fra resten af Nordamerikas oprindelige befolkning.

Den største forskel er sproget, som ikke minder om noget andet tungemål i området. De fleste forskere mener, at det skyldes stammens isolerede levevis.

Men professor Nancy Davis fra University of Chicago har en anden teori. Hun siger, at zuni-indianernes sprog, religion og dominerende blodtype tyder på japanske aner.

Ifølge professoren udvandrede en gruppe buddhistiske munke fra Japan omkring 1350 i jagten på universets centrum. Deres søgen endte i New Mexico, hvor de blandede sig med de indfødte og skabte en hel ny kultur.

Oprindelse: Usikker – den japanske teori mangler fx arkæologiske beviser.

En professor fra University of Chicago mener, at zuni-indianerne har japanske forfædre.

© All Over Press/Getty

Amerikansk stamme lignede europæere

Da spanierne i 1500-tallet ankom til Peru, blev de forbløffede over at møde en stamme af hvide, høje indianere.

Det europæisk-udseende folk blev siden udryddet af sygdomme, og dets oprindelse er derfor usikker. Arkæo-logerne har imidlertid fundet vægmalerier af store skibe i deres ruiner, og for nogle forskere beviser det, at de var sejlet dertil fra Europa.

Oprindelse: Meget usikker.

De hvide indianere er i dag udryddet. Kun deres ruiner er tilbage.

© José Porras

Forfulgt folkeslag er de rigtige japanere

Ainuerne på den nordjapanske ø Hokkaido blev i store dele af 1900-tallet udsat for massiv racediskrimination, fordi de hverken talte som eller lignede almindelige japanere.

Fx er ainuerne lysere i huden og har i sammenligning med japanerne meget kropsbehåring. Ingen kunne derfor forstå, hvordan ainuerne var endt i regionen.

Ainuerne er dog ikke indvandret til de japanske øer. Dna-analyser viser derimod, at deres aner kan spores tilbage til Japans første civilisation, jomon-folket. Ainuerne er med andre ord Japans oprindelige befolkning.

Med tiden blev ainuerne fordrevet til de nordligste øer, og i dag tæller de ifølge de officielle tal ca. 25.000, mens under 100 personer taler sproget flydende.

Oprindelse: Japan.

Ainuerne var udsat for racediskrimination, fordi de ikke lignede almindelige japanere.

© All Over Press/Getty

Alexander den Stores børn?

I det østlige Afghanistan er det ikke unormalt at se blonde børn med blå øjne. Ifølge legenden stammer de fra Alexander den Store, som i 300-tallet f.Kr. underlagde sig området, men dna-analyser har ikke kunnet bekræfte tesen.

Oprindelse: Usikker.

Lyse børn er ikke et unormalt syn i det østlige Afghanistan.

© Magnum Photos

Legionærer flygtede muligvis til Kina

I udkanten af Gobi-ørkenen i Kina lever et folkefærd, som længe har mystificeret forskerne.

Modsat den almindelige kineser har de nemlig blå eller grønne øjne og for manges vedkommende lyst hår.

I 2010 afslørede en dna-test endelig årsagen: Folket har kaukasiske aner. Flere forskere mener derfor, at de hvide kinesere nedstammer fra romerske legionærer, som slog sig ned i området før Kristi fødsel.

Angiveligt deltog deres forfædre i det romerske nederlag ved Carrhae i 53 f.Kr., men måtte flygte mod øst for at undslippe fjenden.

Ud over dna-undersøgelser finder teoriens fortalere støtte i de kinesiske kilder. Kronikører beretter fx, at kineserne i 36 f.Kr. tog en “fiskeskælslignende formation” til fange – en mulig reference til romernes falanks. Desværre fortæller kilderne ikke om fangernes skæbne.

Oprindelse: Formentlig Romerriget.

De grønne øjne er et tegn på, at denne mand nedstammer fra de romere, som led nederlag ved Carrhae i 53 f.Kr.

© Mary Evans/Scanpix & Natalie Behring