Økokrim

Norsk samler står til at miste Babelstårnet

Irak kræver 100 oldtidstekster retur fra norsk samler. Politiet efterforsker nu, hvordan verdens eneste tegning af Biblens Babelstårn er endt i Norge.

For nylig blev to amerikanske museer tvunget til at levere tusinder af stjålne antikviteter tilbage til deres oprindelsesland. Nu kan en norsk samler ved navn Martin Schøyen ende i samme situation.

Norsk politi har nemlig beslaglagt en del af den 81-åriges samling af gamle tavler med kileskrift fra Mesopotamien. Politiet mistænker, at ca. 100 af dem ikke er blevet anskaffet på lovlig vis.

Samlingen omfatter bl.a. en enestående tavle, der viser, hvordan det berømte Babelstårn har set ud.

“Det specielle ved denne stentavle – hvis den viser sig at være ægte – er, at den ifølge eksperterne forsvandt fra offentligheden allerede i oldtiden. Inden den i 1990’erne dukkede op hos en samler i Østlandet (i det østlige Norge, red.), har ingen fagmiljøer haft viden om, hvor tavlen har befundet sig”, udtaler professor emeritus, NLA Høgskolen, Torleif Elgvin.

Ifølge en teori bygger Biblens historie om Babelstårnet på en 91 m høj ziggurat, som blev opført i Babylon omkring år 1500-1000 f.Kr.

© Pieter Bruegel den Ældre

Ejer mener, samling er lovlig

Martin Schøyen er uenig i, at de 100 skrifter er anskaffet ulovligt i Irak i den kaotiske periode efter USA’s invasion i 2003. Han påpeger, at flere af genstandene stammer fra samlinger, der allerede blev etableret i mellemkrigsårene.

Nu skal norske eksperter i gang med at undersøge hver enkelt af de 100 skrifter for at fastslå, om de er anskaffet på lovlig vis, eller om de skal leveres tilbage til oprindelseslandet.