Nyt fund: Arkæologer gør grufuld opdagelse i ruinby i Mexico

Mexicanske arkæologer har udgravet knoglerne af 500 spanske kolonister, som blev taget til fange af aztekerne i 1520. Fundet viser, at spanierne blev tortureret, halshugget og spist af indianerne.

De døde blev udstillet

I nogle brønde i en ruinby øst for Mexico City har arkæologer fundet knoglerne fra flere hundrede spanske kolonister, som i 1500-tallet blev taget til fange af aztekerne.

Og fundet viser, at spanierne fik en særdeles brutal og blodig død: De fleste blev tortureret, hvorefter nogle fik revet deres hjerte ud under menneskeofringer.

Andre blev halshugget, parteret og spist. Til sidst blev deres kranier udstillet til skræk og varsel for andre spaniere.

Kolonisterne faldt i baghold

De nyfundne knogler trækker tråde tilbage til 1520, hvor spanierne var i fuld gang med indtage aztekernes hovedstad, Tenochtitlan (nutidens Mexico City). Sammen med ca. 500 spanske kolonister var den berømte conquistador-leder Hernan Cortes på vej til Tenochtitlan, da han skilte sig fra resten af karavanen og red forud.
Kort efter faldt resten af kolonisterne – en broget flok af mænd, kvinder og børn – i et baghold, hvor de blev omringet og taget til fange af lokale indianer-krigere.

Spanierne blev ofret til guderne

Angrebet er beskrevet i spanske kilder fra 1500-tallet, men forskerne har ikke kendt til fangernes skæbne – indtil nu, hvor arkæologer i ruinbyen Zultepec-Tecoaque har udgravet en række brønde, hvori indianerne har smidt deres fangers knogler.
Ifølge det mexicanske Institut for Antropologi og Historie, som leder udgravningen, viser undersøgelser af knoglerne, at de spanske fanger blev ofret under forskellige ceremonier. Ofringerne strakte sig over ca. seks måneder og havde til formål at få gudernes hjælp til at bekæmpe de spanske conquistadorer.

Indianerne ville ikke spise grise

Undersøgelser af knoglerne har bl.a. skæremærker, som viser, at fangerne blev parteret og fik fjernet kødet fra knoglerne med knive. Også spanierne heste har fået samme behandling, mens fundene pudsigt nok viser, at indianerne ikke har parteret de grise, som spanierne havde medbragt fra Europa.

Ifølge eksperter kan indianerne simpelthen have været alt for forundret over de mystiske dyr, som de aldrig havde set før. Derfor er grisene blot blevet slået ihjel og smidt i en brønd, mens mennesker og heste er blevet halshugget og parteret.

Cortes blæste til hævn-angreb

Da Cortes omsider fandt ud af, hvor hans soldater var blevet holdt fanget og dræbt, stormede han indianer-byen for at hævne et af spaniernes mest ydmygende nederlag i Den Nye Verden. Under angrebet på byen fandt Cortes' mænd flere træ-stativer, hvor indianerne havde udstillet kolonisternes – og deres hestes – afhuggede hoveder.

Resten af de spanske ofres knogler – samt deres sadler og smykker – havde indianerne i panik smidt i nogle brønde, for at skjule deres ofringer for de rasende spaniere.

“Da indianerne hørte, at Cortes var på vej, forsøgte de at skjule alle spor efter ofringerne. Hvis de ikke havde gjort det, ville vi aldrig have fundet disse knogler”, siger den mexicanske arkæolog Enrique Martinez til Associated Press.

Hernan Cortes indledte i februar 1519 et storstilet angreb på aztekernes rige. I august 1521 kunne han erklære sig som sejrsherre, da han erobrede hovedstaden Tenochtitlan og tog aztekernes kejser til fange.