Romaer forlod Indien for 1.500 år siden
En ny kortlægning af de europæiske romaers dna viser, at de begyndte at vandre ud af Indien og satte kursen mod Europa i 500-tallet.

Trods flere århundreder i Europa har romaerne i store træk bevaret deres nomadekultur. Dna-spor viser, at romaerne ankom til Europa fra Indien via det nuværende Tyrkiet.
Romaer kom til Europa fra Indien
Romaerne - Europas største etniske minoritet - forlod det indiske subkontinent for 1.500 år siden og satte kursen mod Europa. Sådan lyder konklusionen af en omfattende analyse af romaernes genetik, som en international gruppe af forskere netop har gennemført.
Dna indsamlet fra 13 grupper romaer
Undersøgelsen er den mest omfattende af sin art nogensinde og har samlet dna-materiale fra 13 roma-grupper rundt om i Europa. Materialet er blevet sammenlignet med andre befolkningsgruppers og har afsløret, at de moderne romaers forfædre forlod det nordvestlige Indien omkring år 500.
Romaer kom til Europa i samlet flok
Den nye dna-analyse bekræfter dermed tidligere lingvistiske undersøgelser, som har konkluderet, at de europæiske romaers sprog har rødder i Indien. Undersøgelsen afslører desuden, at romaerne forlod Indien i samlet flok - og ikke i flere bølger af folkevandringer, som nogle historikere ellers har foreslået tidligere. Romaernes rute gik via Tyrkiet til Balkan-halvøen, hvorfra folket ad forskellige ruter spredte sig til resten af Europa for ca. 900 år siden.
Den nye genetiske undersøgelse er banebrydende, fordi tidligere dna-analyser af Europas demografiske sammensætning ikke har inkluderet romaerne – selvom hele 11 mio. af dette folk lever inden for de europæiske grænser.