1.900 år gammel kaserne fundet i Rom

Under arbejdet med at udgrave en ny metro-linje under Rom, stødte arbejderne på en kaserne fra kejsertidens romerrige. En af barakkerne består af 39 rum i forbløffende god stand. Desuden har arkæologer fundet en grav med 13 skeletter i.

Barakken består af små, men flot dekorerede rum med bl.a. mosaikker på gulvet. Den romerske kejsers livgarde boede pænt.

© Foto: Rex/Allover

"Fundet er helt exceptionelt - ikke kun fordi det er i god stand, men også fordi vi tidligere har fundet fire barakker i denne del af byen, så nu kan vi konkludere, at det var en militær bydel," fortæller en begejstret Rossella Rea fra Italiens kulturministerium.

Kasernen ligger 1 km sydøst for Colosseum, og den nyfundne barak består af 39 rum på hver 4 x 4 meter, der alle har udgang til en bred 100 meter lang gang. Officerernes rum er rigt dekorerede med mosaikker på gulvene og freskoer på væggene.

Kejserens prætorianere boede i barakken

Stempler på væggenes mursten viser, at bygningen er opført et sted mellem år 123 og år 136 e.Kr. og har formentlig huset dele af kejserens livgarde, de såkaldte prætorianere. Hæren havde nemlig forbud mod at opholde sig i Rom – kun kejserens livgarde måtte bo inden for hovedstadens mure og marchere bevæbnet gennem gaderne.

De 13 skeletter af voksne mænd, som arkæologerne også har fundet ved barakken er derfor formentlig prætorianere, der er døde, mens de var i gang med opfylde den 16-årige kontrakt, som de skrev under på ved optagelsen i korpset.

Roms metro-passagerer får gratis adgang

Arkæologerne har allerede slået fast, at kasernen umuligt kan fjernes, så i stedet har metroselskabet planer om at bygge metrostationen rundt om den, så passagererne engang i fremtiden kan nyde synet af prætorianerbarakkerne, når de ankommer til Amba Aradam stationen.