2.000 år gamle romerske breve fundet i enestående tilstand

Private korrespondancer, fødselsdagsinvitationer og lister med øgenavne, som romerne gav den engelske befolkning, giver arkæologerne et exceptionelt indblik i romernes tilstedeværelse i Storbritannien.

Man kan stadig læse blækskriften på de 2.000 år gamle træstykker.

© The Vindolanda Trust

Det burde slet ikke være muligt:

2.000 år gamle breve, skrevet med blæk på papirtynde træstykker, der stadig kan læses i dag uden brug af avanceret teknologi.

Ikke desto mindre er det situationen i det nordøstlige England, hvor arkæologer har fundet en stor samling breve ved det tidligere romerske fort, Vindolanda.

Enestående tilstand

Brevene indeholder blandt andet fødselsdagsinvitationer og lister med øgenavne, som romerne gav den engelske befolkning.

I næsten 2.000 år har brevene ligget i et lag af organisk affald, der udgjorde fortets fundament. Og det er ifølge forskerne grunden til deres enestående tilstand.

Laget er nemlig oxygenfrit, og det anaerobe miljø har gjort det umuligt at leve for bakterier, der ellers ville nedbryde de tynde træstykker.

Bad om orlov og øl

Siden 70'erne har arkæologer undersøgt Vindolanda, og én gang tidligere har man fundet en samling breve i lignende stand.

"Men jeg havde aldrig troet, at vi skulle gøre et så spektakulært fund igen," siger Andrew Birly, der leder udgravningen.

I de nyfundne breve beder en mand ved navn Masclus om "commeatus" - den latinske betegnelse for orlov.

Hans navn indgik også i det tidligere fund af velbevarede breve, hvor han var udstationeret et stykke fra Vindolanda og bad sin øverstkommanderende om at sende øl.

"Hvis ikke vi får øl, kan jeg ikke garantere for mine mænd", skrev han.

Samlingen af breve skal nu nærstuderes, så arkæologerne kan finde ud af mere om romernes tilstedeværelse i Storbritannien.