Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Man kan stadig læse blækskriften på de 2.000 år gamle træstykker.

© The Vindolanda Trust
Civilisationer - Romerriget

2.000 år gamle romerske breve fundet i enestående tilstand

Private korrespondancer, fødselsdagsinvitationer og lister med øgenavne, som romerne gav den engelske befolkning, giver arkæologerne et exceptionelt indblik i romernes tilstedeværelse i Storbritannien.

Det burde slet ikke være muligt:

2.000 år gamle breve, skrevet med blæk på papirtynde træstykker, der stadig kan læses i dag uden brug af avanceret teknologi.

Ikke desto mindre er det situationen i det nordøstlige England, hvor arkæologer har fundet en stor samling breve ved det tidligere romerske fort, Vindolanda.

Enestående tilstand

Brevene indeholder blandt andet fødselsdagsinvitationer og lister med øgenavne, som romerne gav den engelske befolkning.

I næsten 2.000 år har brevene ligget i et lag af organisk affald, der udgjorde fortets fundament. Og det er ifølge forskerne grunden til deres enestående tilstand.

Laget er nemlig oxygenfrit, og det anaerobe miljø har gjort det umuligt at leve for bakterier, der ellers ville nedbryde de tynde træstykker.

Bad om orlov og øl

Siden 70'erne har arkæologer undersøgt Vindolanda, og én gang tidligere har man fundet en samling breve i lignende stand.

"Men jeg havde aldrig troet, at vi skulle gøre et så spektakulært fund igen," siger Andrew Birly, der leder udgravningen.

I de nyfundne breve beder en mand ved navn Masclus om "commeatus" - den latinske betegnelse for orlov.

Hans navn indgik også i det tidligere fund af velbevarede breve, hvor han var udstationeret et stykke fra Vindolanda og bad sin øverstkommanderende om at sende øl.

"Hvis ikke vi får øl, kan jeg ikke garantere for mine mænd", skrev han.

Samlingen af breve skal nu nærstuderes, så arkæologerne kan finde ud af mere om romernes tilstedeværelse i Storbritannien.

Læs også:

Lædermus Vindolanda romersk
Romerriget

Arkæologer opdager barske legionærers bløde side

2 minutter
Romerriget

Alle veje førte vitterligt til Rom

12 minutter
Nyhed romersk æg udgravet
Romerriget

Forbløffende æggefund i England

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul