2.000 år gammelt piratjæger-anker fundet

Ankeret, der sandsynligvis stammer fra et handelsskib, er et af ganske få kendte ankre fra før vikingetiden. Undersøgelser skal afsløre om det tilhørte Romerrigets flåde af piratjægere.

40 kilometer ud for Suffolks kyst har marinearkæologer og marineingeniører fra Scottish Power hævet et gammelt romersk anker.

Ankeret, der sandsynligvis stammer fra et handelsskib, der var en del af den romerske flåde, er mere end to meter langt og vejer omtrent 100 kilo.

”Vi tror at dette kan være det ældste og et af de største eksempler [på ankre]”, forklarer Brandon Mason fra Maritime Archaeology Ltd, der hjalp med at hæve ankeret.

”Alting peger på at dette er et romersk anker, der er næsten 2.000 år gammelt. Hvilket gør det til en utroligt sjælden del af historien” tilføjer han.

”Vi kender kun til omkring tre ankre fra før-vikingetid i nordeuropæiske farvande uden for middelhavsregionen – og kun to har faktisk overlevet”.

Det 100 kilo tunge romerske jernanker blev hevet op ad vandet med kran fra mere end 40 meters dybde.

© Scottish Power

Har måske tilhørt piratjæger

Ankeret har sandsynligvis tilhørt et skib, der skulle forsvare det romerske Britannien mod frankiske og saksiske pirater og plyndringsfolk fra vores dages Tyskland, Holland og Danmark.

Ankeret blev allerede opdaget i 2018, da der blev foretaget målinger af havbunden forud for etableringen af en havvindmøllefarm. Siden da har marinearkæologer og arbejderne, der skal bygge vindmøllerne, holdt øje med ankeret, for at sikre sig, at det ikke blev ødelagt.

Nu skal ankeret undersøges nærmere, så det kan fastslås præcis hvornår det er fra, hvorefter det skal udstilles i 2025.