600 kg romersk møntskat fundet i Spanien

En flok spanske vejarbejdere er stødt på en enorm mængde romerske mønter, som højest sandsynligt skulle betale rigets hær.

De 600 kg mønter har formentligt været gemt som betaling til den romerske hær.

© Gill/Gillerman slides collection (Yale), Wikimedia

I en forstad til byen Sevilla gjorde vejarbejdere noget af et fund, da de skulle lægge nye vandrør til byens indbyggere. For under jorden gemte der sig hele 600 kg romerske mønter fra det sene 200-tal til det tidlige 300-tal e.Kr.

Mønterne blev fundet i den spanske by Tomares og lå gemt i 19 amforarer (lervaser) knap én meter under overfladen. Størstedelen af mønterne er lavet af bronze, men en lille del viser også spor af sølv.

Museumsinspektør for Sevillas arkæologiske museum, Ana Navarro, vil dog ikke røbe mønternes præcise værdi, men siger, at de "i hvert fald ville være flere millioner euro værd".

Konstantin den Store lægger ansigt til

Mønterne er mærket med et billede af kejserne Maximian og Konstantin den Store på den ene side og romerske allegorier på den anden. De to kejsere regerede fra 286-305 e.Kr. og 306-337 e.Kr.

I de år var byen en del af det økonomiske magtcenter i Andalusien på Den Iberiske Halvø, som den romerske hær invaderede i begyndelsen af 200-tallet f.Kr og styrede de næste ca. 700 år.

Mønterne var soldaternes løn

Ifølge Navarro har mønterne så lidt brugsspor, at de aldrig har været i cirkulation hos de almindelige romere, og deres udseende minder så meget om hinanden, at de er fremstillet over samme korte periode.

Det får hende til at tro, at mønterne har været gemt til at betale skatter eller som løn til den romerske hær. Den endelige konklusion lader dog vente på sig, for indtil videre har museets ansatte kun analyseret ti procent af den samlede mængde mønter.

På videoen herunder kan du se den store møntskat.