Bremen Kulturressort & Shutterstock
Romerske sølvmønter i sandkasse

8-årig finder romersk sølvmønt i skolens sandkasse

En dreng i Nordtyskland har fundet en sjælden mønt fra Romerriget, selvom han bor i et område, der aldrig har været underlagt romerne.

De fleste børn jagter guld og skatte, når de graver i sandkassen.

Men for 8-årige Bjarne blev legen pludselig virkelighed, da han i august 2022 legede i sandkassen ved sin folkeskole i Tyskland.

Her gravede knægten nemlig en 1.800 år gammel sølvmønt op, der stammer fra Romerriget.

Da Bjarne stor i hovedet fremviste sin opgravede skat derhjemme, skyndte hans forældre sig at kontakte myndighederne i den nordtyske by Bremen.

Ifølge arkæologernes undersøgelser er valutaen en romersk denar, der blev møntet i filosof-kejseren Marcus Aurelius' regeringstid fra år 161 til 180 e.Kr. – den sidste romerske regent, som sikrede Pax Romana eller 'Romerfreden'.

Høj inflation udmøntede sig i ringere sølv

Den nyfundne mønt vejer 2,4 gram og er tydeligt slidt.

Denaren blev nemlig møntet i en tid, hvor høj romerne reducerede sølvindholdet i deres valuta for at bekæmpe en høj inflation, forklarer Uta Halle, statsarkæolog og professor ved Bremen Universitet, i en pressemeddelelse.

Begge sider af gammel romersk sølvmønt

Sølvmønten er en såkaldt denar og blev møntet under kejser Marcus Aurelius et sted mellem år 161 til 180 e.Kr.

© Bremen Kulturressort

Hun kalder fundet for "noget meget specielt", da det er yderst sjældent, romerske denarer bliver fundet i området omkring Bremen, der ligger i delstaten af samme navn.

Området var aldrig under romersk herredømme, men det var hjemstavn for den germanske stamme chaukerne, der ofte handlede med Romerriget.

Sølvmønten er muligvis endt i den nordtyske muld efter at være blevet udvekslet i en handel for næsten to årtusinder siden.

Den 8-årige skoleelev, der nu med god samvittighed kan skrive amatør-arkæolog på CV'et, får dog ikke lov at beholde sit fund, da det ifølge loven tilhører staten.

Men statens arkæologer roser Bjarne for hans "årvågenhed og nysgerrighed" og lover i pressemeddelelsen at give ham to arkæologi-bøger som findeløn.

Halle håber, denaren får en plads på Focke Museet i Bremen, hvor hun leder afdelingen for antikken.