De fleste børn jagter guld og skatte, når de graver i sandkassen.
Men for 8-årige Bjarne blev legen pludselig virkelighed, da han i august 2022 legede i sandkassen ved sin folkeskole i Tyskland.
Her gravede knægten nemlig en 1.800 år gammel sølvmønt op, der stammer fra Romerriget.
Da Bjarne stor i hovedet fremviste sin opgravede skat derhjemme, skyndte hans forældre sig at kontakte myndighederne i den nordtyske by Bremen.
Ifølge arkæologernes undersøgelser er valutaen en romersk denar, der blev møntet i filosof-kejseren Marcus Aurelius' regeringstid fra år 161 til 180 e.Kr. – den sidste romerske regent, som sikrede Pax Romana eller 'Romerfreden'.
Høj inflation udmøntede sig i ringere sølv
Den nyfundne mønt vejer 2,4 gram og er tydeligt slidt.
Denaren blev nemlig møntet i en tid, hvor høj romerne reducerede sølvindholdet i deres valuta for at bekæmpe en høj inflation, forklarer Uta Halle, statsarkæolog og professor ved Bremen Universitet, i en pressemeddelelse.

Sølvmønten er en såkaldt denar og blev møntet under kejser Marcus Aurelius et sted mellem år 161 til 180 e.Kr.
Hun kalder fundet for "noget meget specielt", da det er yderst sjældent, romerske denarer bliver fundet i området omkring Bremen, der ligger i delstaten af samme navn.
Området var aldrig under romersk herredømme, men det var hjemstavn for den germanske stamme chaukerne, der ofte handlede med Romerriget.
Sølvmønten er muligvis endt i den nordtyske muld efter at være blevet udvekslet i en handel for næsten to årtusinder siden.
Den 8-årige skoleelev, der nu med god samvittighed kan skrive amatør-arkæolog på CV'et, får dog ikke lov at beholde sit fund, da det ifølge loven tilhører staten.
Men statens arkæologer roser Bjarne for hans "årvågenhed og nysgerrighed" og lover i pressemeddelelsen at give ham to arkæologi-bøger som findeløn.
Halle håber, denaren får en plads på Focke Museet i Bremen, hvor hun leder afdelingen for antikken.