Kun lerfundamenterne er tilbage af de to bygninger, som engang udgjorde templerne.
Fundamenterne var tidligere blevet afdækket af arkæologer, som fejlagtigt antog, at bygningerne blev brugt som schola – møderum.
De nye undersøgelser viser imidlertid, at bygningerne var opført efter samme mønster som de søjletempler, som prydede de romerske byer.
Og ikke nok med det. Mellem de to templer fandt arkæologerne en offergrav, som sandsynligvis er blevet brugt til dyreofringer.
Fund sætter nyt lys på gudsdyrkelse
Fundet vækker opsigt, da det er første gang, arkæologer afdækker rester af et kultsted i en romersk lejr.
Desværre ved arkæologerne ikke hvilken guddom templerne var forbundet til. Det er oplagt at forestille sig, at det var Mithraskulten, som var den mest populære blandt de romerske soldater. Men generelt er historikerne enige om, at soldaterkulten først rigtigt vandt frem fra omkring 80 e.Kr.
Arkæologerne mener, at den romerske lejr ved Haltern blev forladt omkring 16 e.Kr. Nogle år efter at romerne, bl.a. med en legion fra denne lejr, led et voldsomt nederlag til germanerne under Varusslaget i 9 e.Kr.
“De romerske soldaters tro har hidtil spillet en underordnet rolle i vort arbejde. Men i de kommende måneder vil vi undersøge mysteriet bag dette særlige fund”, fortæller Dr. Barbara Rüschoff-Parzinger leder af kulturafdelingen i den regionale sammenslutning Landwirtschaftsverbands Westfalen-Lippe (LWL).