Museo Histórico Local de Nueva Carteya

Arkæologer finder romerrigets største fallos

Alle romerske byer var spækket med fallos-symboler, alligevel spærrede forskere i Cordoba øjnene op, da de fandt moppedrengen.

Romerne var vilde med fallosser. I romerriget bar alle fallos-amuletter i en kæde om halsen. For legionærer bragte amuletterne held på slagmarken, mens civile søgte beskyttelse mod ondskab og ulykke – fx i form af svigtende potens.

Men fallos-symboler blev også mejslet ind i bygninger overalt i romerriget – fra provinserne i Nordafrika til Hadrians mur nær den skotske grænse. I årenes løb er talrige eksempler på penis-magi derfor dukket op, men nu har spanske arkæologer udgravet det hidtil største eksemplar.

På toppen af en bakke 50 km syd for Cordoba i Sydspanien anlagde romerne for 2.200 år siden et tårn. Tårnets sokkel blev forsynet med en imponerende fallos på knap en halv meters længde.

Lykkebringeren blev hugget ind i en stor kalksten, der udgjorde det ene hjørne ved foden af tårnet.

Spanske gendarmer fra Guardia Civil bevogter nu de romerske ruiner, indtil alle fund er sikret.

© Museo Histórico Local de Nueva Carteya

Levn fra krigen mod Hannibal

Tårnet blev rejst under Den Anden Puniske Krig – umiddelbart efter, at romerne havde erobret Spanien fra Hannibal og kartagenerne i 206 f.Kr.

Den iberiske halvø husede dengang også krigeriske keltere, såkaldte keltiberer. Hvis tårnet viser sig at være et vagttårne, skulle fallos-symbolet måske beskytte de vagthavende legionærer mod keltiberer, da resten af hæren drog videre.

Arkæologerne håber nu, at fallossymbolet og spansk politi til sammen kan holde røvere væk, indtil området er færdigudgravet.

LÆS OGSÅ: Kelterne fik skrevet deres historie af deres fjender