Parco archeologico di Pompei

Avanceret romersk vandtank chokerer arkæologerne

Vandtanken blev begravet af et vulkanudbrud for over 1.900 år siden, men ligner en moderne VVS-installation. Desværre var den af bly!

Under udgravninger støder arkæologer ofte på vandrør. Men det er sjældent, at vandrøret er næsten 2.000 år gammelt og i perfekt stand.

I den lille romerske by Stabiae ved Napolibugten har arkæologerne gjort netop sådan et fund af en VVS-installation fra romerriget. Stabiae blev lige som Pompeji og Herculanum begravet af aske fra vulkanen Vesuvs enorme udbrud i år 79 e.Kr.

Og den brandvarme aske blev med tiden til en stenhård masse, der i snart 1.944 år har beskyttet ruinerne.

I en af Stabiaes romerske villaer, der er blevet døbt Villa Arianna, har arkæologerne fundet en tank af bly, hvorfra rindende vand fra byens vandforsyning blev opsamlet. Fra tanken kunne vandet fordeles ud til husets mange rum.

Villa Arianna was een typische Romeinse luxevilla, die kort voor het begin van onze jaartelling werd gebouwd. Hij mat 2500 m2.

© Jo Caren Majer

Tanken var endda forsynet med stophaner i stil med dem, der i dag bruges i vandforsyningen.

“En tank som denne med dens stophaner kan virke helt moderne” forklarer Gabriel Zuchtriegel fra Pompei-parkens arkæologiske afdeling.

Roms rige boede luksuriøst

I Stabiae, der ligger syv km syd for Pompeji havde romerske rigmænd deres ferieboliger, som de rejste ned til, når sommerens kvælende hede sænkede sig over Rom.

Selv om ejeren kun benyttede boligen en del af året, blev der ikke sparet på noget. Heller ikke når det gjalt vandforsyningen.