The Vindolanda Trust

Brite finder 1.700 år gammel romersk svinestreg

Romerne elskede at håne dem, de var sure på. En udstationeret legionær gik imidlertid skridtet videre. Han sørgede for at håne en skriderik til tid og evighed.

Fortet Vindolanda ligger et par km syd for Hadrians mur på grænsen mellem England og Skotland. I årevis har arkæologer udgravet den romerske fæstning, og for nylig faldt en frivillig hjælper noget usædvandligt:

”Jeg havde fjernet en masse jord hele uge, og for at være ærlig havde denne store sten været i vejen i hele tiden. Jeg var glad, da jeg fik at vide, at jeg gerne måtte fjerne den. Da jeg vendte den om, blev jeg forbløffet. Jeg kunne se tydelige bogstaver”, forklarer Dylan Herbert.

Efter at have fjernet mudder fra stenen kunne den mejslede inskription ”SECVNDINVS CACOR”, læses. Det kan oversættes til ”Secundinus skideren” eller "Skiderikken Secundinus". Som en ekstra hån havde forfatteren desuden dekoreret stenen med billedet af en penis.

Fra år 85 til 370 e.Kr. vogtede fortet Vindolanda over forsyningsruten til Hadrians mur, der holdt skotske krigere ude af den romerske provins Britannia.

© Francis

Alle skulle se hadsk besked

I antikken svinede romerne jævnligt andre til med hurtigt malet graffiti, men beskeden til Secundinus skiller sig ud ved at være mejslet i sten. Den vrede romer sørgede for, at hans graffitti ikke sådan lige kunne fjernes igen.

“Personen bag har formentlig haft et voldsomt udestående med Secundinus – og været modig nok til at annoncere sine tanker offentligt på en sten. Jeg er ikke i tvivl om, at Secundinus nok har været mindre tilfreds med at se dette, når han kom forbi stedet for 1.700 år siden,” forklarer Dr. Andrew Birley, der leder udgravningen af Vindolanda.