Cæsars slagmark fundet

Forskere slår nu fast, at flere hollandske oldtidsfund stammer fra Cæsars blodige slag mod germanske stammer.

I løbet af de sidste tre årtier har arkæo­loger udgravet skeletter, spydhoveder, sværd og en hjelm ved Waal-floden. Nu har forskere dateret alle fund til Cæsars tid.

© Nicolas Coustou via Wikimedia Commons

Slagmark lokaliseret i Holland

Stedet, hvor Julius Cæsar i 55 f.Kr. massakrerede to germanske stammer, er nu fastlagt. Det blodige slag fandt sted nær Waal-floden i det nu­værende Holland.

Sådan konkluderer forskere ved Det Frie Universitet i Amsterdam, der har lokaliseret slagmarken vha. kulstof 14-dateringer.

Cæsars biografi hjalp historikere

Cæsar beskrev slaget i sin biografi “Gallerkrigen”, og derfor har begivenheden været kendt af historikerne. Men først nu kan forskere udpege slagets nøjagtige placering.

“Det er første gang, at vi har tydelige beviser på Cæsar og hans troppers tilstedeværelse på hollandsk grund”, siger arkæolog Nico Roymans, som har analyseret fundene.

Cæsar sloges mod de to germanske stammer tenktererne og usipeterne, som kom fra et område øst for Rhinen. De havde anmodet Cæsar om beskyttelse, men den romerske feltherre afviste forespørgslen og beordrede i stedet sine otte legioner til at ned­slagte stammerne.

I “Gallerkrigen” fortæller Cæsar om slagets afslutning: “Et stort antal af dem (germanerne, red.) var sårede, og resten faldt i floden, hvor de druknede”.

3 hurtige til Nico Roymans, Arkæolog

1. Hvor stort et område er fundene gjort på?

Skeletterne og våbnene er fundet langs Maas-floden over en afstand på mindst tre kilometer. Jeg vil derfor tro, at Cæsar og hans tropper sloges mod de to germanske stammer på et område på adskillige kvadratkilometer.

2. Hvad kan vi bruge lokaliseringen til?

Ved at kende den nøjagtige lokalisering kan vi nu rekonstruere slaget ud fra Cæsars egen beskrivelse.

Det store antal knoglerester fra slaget fortæller os også, at Cæsars kamp mod en anden germansk stamme i samme periode må have udspillet sig et andet sted, for det slag kostede ikke nær så mange menneskeliv.

3. Hvad er jeres næste skridt?

Vores isotopanalyser viste, at de dræbte kom fra områder med helt andre landskabstyper. Vi er derfor ved at undersøge knoglerne for at kunne bestemme de provinser, de kom fra.