J. L. Gérôme/Wikipedia

Circus Maximus genopstår i Rom

Romerrigets største arena, der repræsenterer 2.800 års historie, er blevet restaureret og åbnet for offentligheden.

Circus Maximus var Romerrigets største og vigtigste arena. I 500 år var det her, romerne afholdt halsbrækkende hestevæddeløb, gennemførte offentlige henrettelser og fejrede imperiets største triumfer.

I løbet af 500-tallet forsvandt aktiviteterne dog fra arenaen, og igennem de seneste årtier har den mest af alt været en bunke arkæologiske ruiner på en mudret mark midt i Rom.

Men nu er Circus Maximus genopstået fra ruinerne.

Syv års restaurering

Igennem syv år har et udgravningshold arbejdet på højtryk for at genskabe Circus Maximus' storhed.

Undervejs er oldtidsfund væltet op af jorden - blandt andet resterne af en triumfbue, der blev rejst til kejser Titus' ære efter erobringen af Jerusalem i år 70 e.Kr.

Alle fundene er nu en del af det genrejste Circus Maximus, der i sin storhedstid havde plads til flere hundrede tusinde mennesker fra alle samfundslag,

Video

2.800 års historie

Da romernes aktiviteter i Circus Maximus stoppede, blev arenaen plyndret for marmor, og i middelalderen blev den brugt til landbrug og fyldt med grøntsagsbede og vandmøller.

I det 19. århundrede var arenaen et industriområde, og Mussolini brugte arenaen til fascistparader.

"På den måde repræsenterer en af oldtidens vigtigste monumenter 2.800 års historie - fra Romulus' tid og helt frem til i dag," siger Claudio Parisi Presicce fra Italiens kulturarvs-myndigheder.

Circus Maximus kan besøges hver dag frem til d. 11. december. Herefter vil arenaen være åben i weekenderne.