Kayseri Municipality
Mosaik, Anatolien, Incesu

Enorm romersk mosaik på 600 kvadratmeter afdækket i Tyrkiet

Mosaikker fra romertiden er langt fra sjældne i Anatolien i Tyrkiet. Men under udgravningen af en prægtigt villa i byen Incesu, fandt arkæologerne noget, som overgik alt, hvad de tidligere havde set.

Arkæologerne var begejstrede, da de under udgravningen af en romersk villa i byen Incesu i Anatolien stødte på en række usædvanligt velbevarede mosaikker.

Men først nu – efter tre års udgravninger – forstår forskerne omfanget af, hvad de har opdaget. Det står nemlig klart, at mosaikken breder sig over et område, som er langt større end først antaget.

I stedet for 300 m2, som forskerne først anslog, fylder mosaikken hele 600 m2 – og er dermed den største, som nogensinde er fundet i det centrale Anatolien.

Forskerne vurderer, at villaen er opført i 300-tallet, mens Anatolien var under romersk herredømme.

Bygningen er i sig selv imponerende.

“Stedet har 33 værelser og er spredt over et meget stort område. Beboelsen er desuden af en art, der signalerer høj status”, fortæller Can Erpek, udgravningsleder og arkæolog ved det tyrkiske Nevsehir Haci Bektas Veli universitet.

Mest bemærkelsesværdigt er imidlertid det enorme gulvareal, som er dækket af mosaikker, der danner forskellige mønstre og geometriske figurer.

“Cappadocia og det centrale Anatolien har en rig tradition for mosaikker. Alligevel har vi aldrig før set så stor en mosaik i en beboelse”, fortsætter Can Erpek.

Mosaik, Anatolien, Incesu

“Denne bygning blev rejst under Hyacinthos' anvisninger”, fastslår en centralt placeret indskrift på latin.

© Kayseri Municipality

Bygherre tjente formentlig det romerske imperium

Hvem pragtbygningen har tilhørt, ved forskerne ikke. Men en latinsk indskrift angiver en mand ved navn Hyacinthos som bygherre.

Hyacinthos er ikke nævnt hverken i bøger eller på andre indskrifter.

Men da teksten omtaler ham med adelstitlen comes – greve – antager forskerne, at husets bygherre har haft en fremtrædende stilling, og at det store hus derfor har spillet en vigtig rolle i lokalsamfundet.

“Når vi har analyseret alle data, kan vi med større sikkerhed fastslå, at husets beboer var en vigtig person, som gjorde tjeneste for det romerske imperium”, fortæller arkæologerne.

Udgravningerne fortsætter næste år ifølge en pressemeddelse fra Kayseri bykommune.

Mosaik, Anatolien, Incesu

Udgravningen af villaen og dens omgivelser strækker sig over hele fire km2.

© Kayseri Municipality