Film: Er "The Eagle" fri fantasi?

Hollywood vs. Historien: Filmen The Eagle, som bygger på myten om romernes forsvundne 9. legion, er mere fri fantasi end historisk korrekt. Vi går filmen efter i de historiske sømme.

© Youtube / Focus Features

Handlingen:

En ung romersk officer leder efter den 9. Legion (og dens ørne-standart), der forsvandt sporløst i det nordlige England i år 120. Han finder standarten hos en primitiv stamme nord for Hadrians Mur.

Mistede romerne virkelig en legion under mystiske omstændigheder?

Det er korrekt, at historikerne mister sporet af den ganske berømte 9. Spanske Legion omkring år 120. Det er også rigtigt, at mange af teorierne går på, at legionen blev udslettet under et slag i England, hvor den var udstationeret.

Men legionens forsvinden i England har mere karakter af myte end af noget andet. Faktisk findes mange andre plausible forklaringer på, hvorfor alle spor af legionen pludselig forsvandt – og de peger så forskellige retninger som Frankrig og det østlige Europa. Samtidig mener nogle historikere, at legionen kan have eksisteret så sent som i år 140, lang tid efter at legionens opgave med at bygge Hadrians Mur i England var afsluttet, og dermed formentlig også lang tid efter soldaterne var blevet forflyttet fra England.

Alligevel holder mange stadig fast i myten om, at legionen blev udslettet i England. Fortalere for denne version peger på, at breve og dokumenter fortæller om voldsomme kampe med store tab i England i årene omkring 120.

Taler noget for, at legionen blev nedkæmpet af stammer i det nordligste England?

Absolut intet. Filmen er fri fantasi, ligesom fortællingen om den unge officer, der drager nordpå i sin jagt efter ørne-standarten.

Er folkeslagene portrætteret korrekt?

Det var angiveligt instruktørens ambition. Problemet er, at historikerne ved forsvindende lidt om de stammer, som romerne stødte på under deres besættelse af England.

Flere detaljer er dog med sikkerhed forkerte. Fx er selkierne – som i filmen bliver kaldt sæl-folket – ikke en stamme i Skotland. De er fabelvæsner, som i skotsk mytologi kan skifte ham. Og selkierne taler i hvert fald ikke gælisk – det sprog var ikke udbredt i området før adskillige århundreder senere.

Samtidig søger filmen på nogle områder i højere grad at være en moderne kommentar til vor tid, end et historisk dokument.