Forsker finder gladiator-pige
Gladiator: Nyt fund er yderligere et bevis for, at også kvindelige gladiatorer kæmpede til døden i de romerske arenaer.

De fleste gladiatorer var mænd, men også kvinder kæmpede til tider i arenaen – dog udelukkende mod andre kvinder.
En 2.000 år gammel bronze-statuette af en kvinde kun iført lændeklæde er sandsynligvis en mindre sensation. Ifølge dr. Alfonso Manas, forsker ved Granadas universitet i Spanien, forestiller statuetten noget så sjældent som en kvindelig, romersk gladiator.
Hidtil har et relief på Britisk Museum været den eneste kendte fremstilling af hunkøns-gladiatorer.
Statuetten står på Hamburgs Museum für Kunst und Gewerbe og er i årevis blevet tolket som en kvindelig atlet, der står med en “strigil”. Instrumentet blev brugt til at skrabe olie og snavs af kroppen efter sport.
Alfonso Manas er imidlertid overbevist om, at strigilen i virkeligheden er et krumt sværd af typen “sica”, der blev brugt af mange gladiatorer.
Ifølge Manas kan det forklare kvindens positur. Atleter ville aldrig stå med en skraber hævet i vejret, mens en gladiator netop ville løfte sværdet som tegn på sejr.
Kvinden har hverken hjelm eller anden form for beskyttelse på overkroppen. Manas mener, det skyldes, at kunstneren har villet fremhæve de kvindelige attributter for beskueren.
Ifølge de romerske kilder kæmpede kvinderne i arenaen, indtil kejser Severus i år 200 forbød kvindelige gladiatorer.
Sica-sværd
Formen passer på det korte, krumme sica-sværd, som gladiator-typen “thraex” typisk brugte under kamp.
Blottede bryster
Ifølge Alfonso Manas blottede kvindelige atleter ikke brysterne under kamp. Gladiatorer var dog ofte slaver, så det var acceptabelt at portrættere dem topløse.
Lændeklæde
Hvis statuetten skulle forestille en kvindelig atlet i gang med at skrabe sig ren, ville hun have været helt nøgen.
Knæbeskytter
Gravstensrelieffer viser, at det var meget almindeligt, at gladiatorer bar forskellige typer beskyttelse på knæene, herunder læderbandager.