Colchester Museums
Gladiatorvase England

Forskere finder første bevis for gladiatorkampe i England

Gladiatorkampe er typisk blevet set som noget, der primært foregik i Italien, men nye undersøgelser af en smuk gravvase afslører, at de også fandt sted i Romerrigets fjerneste provinser.

For første gang har historikerne nu endelig fundet håndgribelige beviser på, at gladiatorkampe har fundet sted i England. Nærmere betegnet i byen Camulodunum, i dag kaldet Colchester. På byens museum har der længe stået en vase fra 200-tallet e.Kr., som blev fundet i en engelsk grav. Vasen er dekoreret med illustrationer af og navne på gladiatorer, der formentlig har været velkendte i deres samtid.

Pga. vasens utroligt flotte håndværk, har arkæologerne hidtil formodet, at den var blevet fremstillet uden for England og bragt dertil som en slags sportssouvenir. Men nye undersøgelser af vasen afslører, at leret, den er lavet af, stammer fra lokalområdet.

”Det er det eneste kendte bevis for, at romerske gladiatorkampe blev afholdt i Britannien”, forklarer Frank Hargrave, direktør ved Colchester og Ipswich Museerne.

Gladiatorvase England

”Vasen er af så høj kvalitet, at det lidt snobbet er blevet antaget, at den umuligt kunne stamme fra Britannien”, fortæller Frank Hargrave, direktør ved Colchester og Ipswich Museerne.

© Colchester Museums

Blev begravet med sportsmemorabilia

Undersøgelserne af vasen afslører desuden, at den oprindeligt har været brugt til at drikke af. Først senere er den blevet genbrugt som en begravelsesvase.

”Den afdøde må have haft en nær forbindelse til gladiatorkampe”, forklarer arkæolog Glynn Davis fra Colchester museum. ”Personen kan have sponsoreret kampe eller have været en fuldkommen sportsnørd. Han har i hvert fald tænkt: ’Jeg må have mig et minde om dem’”.

Gladiatorvase England

Vasen viser to klassiske gladiatorer, der kæmper mod hinanden. Den ene med et kort sværd og rektangulært skjold, den anden med et net og en trefork.

© Colchester Museums