Cesare Abbate

Forskere jubler over mumiemanden fra Pompeji

Liget af en forhenværende slave er det bedst bevarede, der endnu er fundet i ruinbyen.

Pompejis ruiner bliver ved med at levere overraskelser. Sidste år fandt arkæologer intakte hjerneceller i et skelet i byen. Den afdøde var blevet begravet i asken fra vulkanen Vesuvs udbrud i år 79 e.Kr. Og nu har et hold arkæologer fundet et delvist mumificeret lig – det første af sin slags i byen.

Liget var blevet begravet årtier inden udbruddet, der udslettede byen, og som noget atypisk for perioden var den afdøde ikke blevet kremeret inden begravelsen. Faktisk var både dele af den afdødes hud og hår bevaret, bl.a. hans ene øre. Det er dermed det bedst bevarede lig fundet i Pompeji til dato.

Nærmere undersøgelser af liget har afsløret, at den afdøde var en mand, der har været omtrent 60 år gammel, da han døde.

VIDEO: Hør beretningen om den frigivne slave.

Mumie var frigiven slave

Det delvist mumificerede lig var også let at identificere for arkæologerne, da en inskription på gravmonumentet afslørede, at det tilhørte den frigivne slave Marcus Venerius Secundio. Han var gået fra at være offentlig slave til at blive en respekteret borger og medlem af præsteskabet i Pompeji – et yderst prestigefyldt embede.

Liget giver forskerne en enestående mulighed for at undersøge, hvordan romerne levede. Prøver kan fx afsløre, hvad de spiste, og hvor slaver som Marcus Venerius Secundio kom fra.