Historic Environment Scotland & Shutterstock
Romersk fort Antoninus-muren

Forsvundet romersk fort fundet ved “verdens ende”

I 142 e.Kr. besluttede kejser Antoninus Pius at bygge et enormt forsvarsværk, så langt mod nord som romerne nogensinde var kommet. Nu har arkæologer fundet et af forterne fra det dødsdømte projekt.

Det var ikke kun kejser Hadrian, der byggede mure til at beskytte det nordlige Britannien mod kelterne.

Kejser Antoninus Pius byggede fra 142 e.Kr. en mur, der løb 65 km på tværs af Skotland og var forstærket med adskillige forter. De fleste af disse forter er forsvundet i dag, men ved hjælp fra den nyeste teknologi har arkæologer fra Historic Environment Scotland fundet et af de antikke forsvarsværker nær Glasgow.

Historikerne har længe mistænkt, at der har været et fort i området, da det blev beskrevet af en lokal antikvar i 1707.

Men indenfor de sidste 50 år er adskillige undersøgelser blevet gennemført uden succes. Denne gang forsøgte arkæologerne at undersøge området med såkaldt gradiometri, hvor de magnetiske udsving under jorden måles uden behov for et eneste spadestik. Med den nye teknologi var det pludselig muligt at se et omrids af det, som må være fortet.

Skotland georader

Det var muligt at finde omridset af fortet ved at bruge jordradar-teknologien gradiometri. Apparatet måler magnetiske udsving under jorden, som fx kan skyldes stenmure.

© Historic Environment Scotland

Romerne opgav hurtigt muren igen

Fortet er kun det tiende, der er fundet ved muren. Arkæologerne mener, at muren oprindeligt var udbygget med 41 forter, der var bygget med lidt mere end en kilometers afstand.

Muren var kejser Antoninus Pius' forsøg på at trænge Roms fjender, picterne, længere mod nord.

Ved hjælp af det store bygningsværk, som tog 12 år at opføre, fik han i 154 e.Kr. flyttet grænsen omtrent 160 km nord for Hadrians mur.

Men det skulle hurtigt vise sig at være en for stor opgave for romerne. Blot otte år efter den stod færdig, blev Antoninus' mægtige mur forladt. I 162 e.Kr. trak romerne sig tilbage til Hadrians mur, som forblev i brug helt indtil 400-tallet.

Romersk fort Antoninus-muren

Tegningen her viser, hvordan forterne langs Antoninus-muren typisk så ud.

© Historic Environment Scotland