Brigdeman

Fræk poet skrev romersk scoreguide

I sin bog “Håndbog i elskovskunst” gav digteren Ovid romerne gode råd om at flirte og score i den pulserende storby. Romerne labbede digtene i sig – men Ovid havde undervurderet kejserens hævn.

Scoreguide til romerne

Alle kneb gælder.

Sådan kunne overskriften lyde for historiens første scoreguide, som den romerske digter Ovid udgav i årene omkring Kristi fødsel.

“Håndbog i Elskovskunst” (Ars Amatoria) hed bogen, hvor den 43-årige digter strøede om sig med muntre råd til romerne.

Han lagde ikke skjul på, at det især var uægteskabelige sidespring, de burde specialisere sig i, og han valgte hermed at ignorere de skrappe – og upopulære – romerske morallove, som kejser Augustus havde udstedt år 18 f.Kr.

Læs også: Sådan datede man i gamle dage

Med lovene håbede kejseren at dæmme op for tøjlesløsheden, så romere af god familie blev tvunget til kun at dyrke sex inden for ægteskabet – og forhåbentlig få flere børn.

Derfor blev uægteskabelig sex forbudt og kunne straffes med landsforvisning og konfiskation af ejendom.

Utro kvinder kunne straffrit blive dræbt af slægtninge, og en mand havde pligt til at lade sig skille fra sin utro hustru. Ellers risikerede han at blive dømt for alfonseri.

Ovids elskovsdigte har fungeret som kilde til romersk dagligliv og tankegang.

© Bridgeman

Kejser Augustus landsforviser Ovid

I første omgang slap Ovid godt fra sin respektløse bog, men år 8 e.Kr. faldt Augustus' hammer: Ovid blev landsforvist.

I Rom gik rygter om, at Ovid skulle have kendt til planer om et komplot mod kejseren, men forskerne er enige om, at “elskovshåndbogen” var den reelle grund.

Augustus havde ventet på en chance til at komme af med den frække poet.

Ovid blev sendt i landflygtighed i en landsby ved Sortehavet, hvor han døde knap ti år senere, uden at gense sin kone, datter – og sit elskede Rom.

Her er Ovids 7 scoretricks:

1. Duft

For romerne var det vigtigt at se godt ud. De børstede tænder med en flosset gren og havde særlige instrumenter til manicure.

© Zigzagza/Heritage Image Partnership

Lugt ikke af ged

En mand skal gøre sig lækker hjemmefra, før han går på date, tilråder Ovid.

Håret skal sidde godt, tøj og sko ligeså, og han skal dufte godt: “Sørg for at undgå dårlig og lidet behagelig ånde, og for at arm­hule­­­sved ikke skal lugte af ged.” En rigtig mand skal dog undgå makeup – og under ingen omstændigheder barbere sine ben.

2. Gode bekendtskaber

Manden kan prøve “medlidenhedskortet” og sminke sig bleg og kærestesorg-ramt.

© Ablestock

Jagt kvinder, du kender

For en uerfaren romersk mand er det lettest at jagte kvinder, han kender i forvejen. Da han jo kan risikere at blive afvist, foreslår Ovid, at han har flere strategier på lager.

Bl.a. kan han foregive, at han kun vil være venner – og håbe, at hun får appetit på at jagte ham. Virker det ikke, kan han spille “medlidenhedskortet” og sminke sig bleg, som om han af kærestesorg ligger søvnløs om natten.

3. Sang & dans

Kvinder kan lære scoretricks af professionelle danserinder.

© Ullstein Bild

Syng, dans, og vis skuldre

En smuk stemme pynter på en grim pige, konstaterer Ovid, og han anbefaler teatret som lærested for kvinder. Nye danse og sange kan inspirere til at fremvise egne fortrin, helst med nøgen arm og skulder.

4. Intimitet

De nervepirrende hestevæddeløb på Circus Maximus dannede ideel ramme om en flirt.

© Heritage image partnership

Sæt jer lår mod lår på tilskuerpladserne

Væddeløbsbaner, teatre og arenaer for gladiatorkampe er fremragende scoresteder. Her kan en mand placere sig tæt på en kvinde, strejfe hendes lår med sit og børste fnug af hendes kjole, mens pulsen dunker i spænding.

Et godt tip er at underholde med navne på de optrædende og satse på, at den nye veninde ikke opdager, at han selv har opfundet dem.

5. Diskretion

© Heritage image partnership

Husk at slette spor efter kærlighedsbreve

Romerne skrev breve på pergament eller trætavler, evt. belagt med voks. Ovid anbefaler romerne at gøre sig umage med at skrive kærlighedsbreve:

“Tit har et velskrevet brev sat en lunken elsker i flamme.”

Men diskretion er altafgørende. Fra vokstavlen skal alle spor slettes efter breve til andre kærester. Især kvinder må sikre sig, at de mest loyale tjenere bringer brevene ud.

6. Beruselse

Vin gjorde romerne mere liden­skabelige, løsnede deres hæmninger og fik snakken og latteren på gled, forklarede Ovid.

© Brigdeman

Lad vinen virke – men pas på balancen

At drikke vin forstærker lysten, men ikke dømmekraften. Mange mænd har fået et grimt chok, når de så, hvem de vågnede op sammen med, advarer Ovid.

Desuden ødelægger det mandens chancer, hvis han dejser om i fuldskab.

7. Afrodisiakum

© Botanical.com

Hop ikke på potensmidler

Elskovsmidler som “spansk kamille” er svindel og gift, mener Ovid. En mand får intet andet ud af den beske urt end sviende tunge og masser af spyt.

Langt bedre virker et afrodisisk elskovs­måltid med den udkårne, fx en lækker salat med pinjekerner, honning og æg. Ovids mest effektive potensmiddel er dog – en helt ny partner.