Frivillig trådte i 2.000 år gammelt fodspor

Området omkring fortet Vindolanda har bragt mange fund fra Romerriget, men aldrig før har arkæologerne fundet et romersk fodspor. Nu har en frivillig arkæologstuderende fundet et 2.000 år gammelt og vaskeægte fodaftryk.

Studerende finder romersk fodaftryk

Et 2.000 år gammelt fodaftryk dukkede op, da en frivillig arkæologstuderende gravede i jorden ved det romerske fort Vindolanda syd for Hadrians Mur.

"Det her var det første fund, jeg har gjorde, og jeg vidste med det samme, at det var et fodaftryk. Det er så interessant at have fundet noget, der binder én sammen med et menneske, der har levet 2.000 år før én selv", siger arkæologstuderende Mel Benard i en pressemeddelelse fra Vindolanda Trust.

Fodaftrykket er fundet i en bygningssten af ler og stammer fra en højre fod. Ifølge Vindolanda Trust har fodens ejermand trådt i leret, imens det har været ved at tørre, og arkæologerne mener, at aftrykket er sat af en halvvoksen dreng eller pige mellem 160-180 e.Kr.

Romersk fort har nu både sko og ejermand

Arkæologer har siden 1970 fundet flere tusind bygningssten ved Vindolanda, og hele 6.000 lædersko er udgravet i området omkring fortet. Men indtil fundet af dette fodspor, har arkæologer kun fundet aftryk fra hunde og katte i området. Professor og udgravningsleder ved University of Western Ontario, Elizabeth Greene, mener derfor, at fodaftrykket er noget helt specielt:

"Det her fund er noget helt særligt. Det binder hele den historie sammen, som Vindolanda vil fortælle. De tusinde af lædersko fra det område giver os et unikt perspektiv på de mennesker, der har levet i Vindolanda, men fodaftrykket markerer endnu mere, end arkæologi kan fortælle om livet fra fortiden", siger hun til Vindolanda.com.

En analyse fra marts 2015 af de 6.000 lædersko har vist, at de romerske krigere bragte deres koner og børn med sig til fortet. Før troede eksperterne, at det kun var mænd, der måtte befinde sig på fortet, men det har nu vist sig, at 41% af skoene har tilhørt kvinder, og at flere af skoene har været båret af børn. Derfor har fortet også været beboet af krigernes familier.

Romerske krigere vogtede grænserne fra Vindolanda

Vindolanda blev bygget i 85 f.Kr. og var hjemsted for romerske tropper i hele 300 år. Fra Vindolanda vogtede krigerne over Romerrigets nordlige grænse i Britannia i det nuværende England.

De første forter i Vindolanda var bygget i træ, men i det andet århundrede begyndte romerne i stedet at bygge dem af sten. Efter Hadrians Mur blev bygget i 122 e.Kr., blev mange af krigerne fra Vindolanda sendt længere nordpå til Den Antoninske Mur i det nuværende Skotland, der blev bygget i 142 e.Kr.

Det romerske fort, Vindolanda.

En rekonstruktion af én af de 6.000 sko, der er fundet i Vindolanda.