Fugle badede i sjælden romersk skål

En engelsk pensionist troede, han havde fundet det perfekte fuglebad i sin have. I virkeligheden stod han med en næsten 2000 år gammel romersk morter.

Der mangler en lille del af kanten, men derudover er den romerske morter intakt.

© Warwickshire County Council's Heritage and Culture Museum

I 10 år har Ray Taylor nydt udsigten til sit hjemmelavede fuglebad i haven i den engelske by Alcester. Han lavede fuglebadet af en lerskål, som han fandt i haven, da han ville plante rabarber.

'Jeg tænkte ikke så meget over det, for jeg troede bare det var en gammel skål - perfekt til et udendørs fuglebad," siger han.

Men for nylig indleverede han lerskålen på det lokale museum. Og det viste sig at være en god idé: Skålen stammer nemlig fra romerrigets sidste leveår.

Datter sendte far på museum

Det var Ray Taylors datter, der opfordrede ham til at få skålen undersøgt. Hun havde besøgt en udstilling fra romerriget og syntes, at fuglebadet havde en hel del lighedstegn med de ting, hun havde havde set på udstillingen.

"Jeg syntes, det var en god idé, og satte skålen i min garage, så den var klar til at blive kørt af sted. Men så glemte jeg alt om den igen i de næste to år," fortæller Ray Taylor.

Men for nylig kom han igen i tanker om skålen og fik den endelig kørt til Warwickshire Amts Museum for Arv og Kultur, hvor museumsinspetør Sara Wear daterede skålen tilbage til mellem det 2. og 3. århundrede.

En romersk morter

Sara Waer identificerede også skålen som en "mortarium" - dét, romerne brugte som en morter.

Med morteren malede de urter, krydderier og andre ingredienser, der skulle i de stærke sovse, som romerne elskede at putte i deres mad - for det meste for at skjule, at kødet ikke var friskt.

Ray Taylor har nu doneret morteren til museets romerske udstilling.