Galleri: Erotik i Rom

Relieffer, freskoer, statuetter, kopper og lamper. Alt kunne bruges til at afbilde­ erotiske motiver i det gamle Rom. For romerne var elskov en gave fra guderne, og både privathuse, restauranter­ og badeanstalter var dekoreret­ med erotik – i alle varianter.

© Scanpix/Bridgeman. 

Da arkæologerne fandt denne fresko i en villa i Pompeji, stemplede de huset som et bordel. Ny forskning viser imidlertid, at enhver romer med respekt for sig selv havde erotik på væggen.

© Getty Images/DEA/G. Dagli Orti. 

Gæsterne i en romersk forretningsmands villa i Pompeji kunne nyde synet af et elskende par, opvartet af en slave.

© Scanpix/AKG

Romerriget var styret af mænd, men i sengen var de to køn lige, for kun hvis begge parter nød akten, fik man sunde­ børn, sagde overtroen.

© Musée Departemental Arles Antique, Lacanaud M.

“Jeg kan lide det sådan”, lyder inskriptionen på medaljonen, der er fundet i den romerske provins Gallien.

© Lessing Photo Archive. 

Frugtbarhedsguden Priapus fandtes i ethvert romersk hjem. Guden bragte held og velstand.

© Antiquarium Comunale. 

Ejeren af dette spejl var sandsynligvis den­ kvinde, som her er portrætteret på dets bagside. På forsiden er afbildet astrologiske stjernetegn, som kvinden brugte til at finde ud af, hvornår hun ifølge stjernerne havde størst chance for at blive gravid.

© Michael Larvey/Roman Sex.

Også i Pompejis tavernaer har arkæologerne fundet erotiske freskoer. Ligesom i de private hjem skulle malerierne løfte gæsternes humør.

© Scala.

Gruppesex ses afbildet på både vægge og lamper. Freskoen her var en del af udsmykningen i omklædningsrummet i et af Pompejis store, offentlige­ bade.

© Scanpix/Mary Evans.

Forskerne har registreret over 90 forskellige samleje-stillinger ud fra romernes mange erotiske billeder.

© Musée Departemental Arles Antique, Lacanaud M.

Den ultimative lagengymnastik kan ses afbildet på denne lampe, hvor en kvinde tilsyneladende bruger håndvægte til at øge nydelsen.

© Polfoto/Corbis

Skulpturen af Pan og hun-geden forargede i 1752 Karl den 7. i en sådan grad, at han beordrede den låst inde. Selv tidens største­ forskere blev nægtet adgang.

© Scala.

For romerne var munden et helligt organ. Det var derfor ildeset at dyrke oralsex – især mand på kvinde. Begge­ køn kunne dog købe ydelsen hos prostituerede.

© The Trustees of British Museum.

Homoseksualitet var tolereret blandt de fleste romere. Det var dog altafgørende for en romersk mand, at han var den “aktive part”. Mænd, som lod sig udnytte seksuelt af andre mænd, blev anset for at være kvindagtige.

© Scanpix

“Her bor lykken”, lyder indskriften på dette relief, som hang i et bageri i Pompeji.