Gladiatorerne var specialister

Roms gladiatorer var inddelt i typer med hver deres specielle våben og kampteknikker. Læs om Flænseren og 5 andre gladiatortyper.

Roms gladiatorer var inddelt i typer, som kæmpede med hver deres våben og kampteknik. Udstyret var nøje udvalgt, så det gav gladiatorerne både fordele og ulemper – på den måde fik publikum mest spænding for pengene.

Fiskeren

Retiarius

Styrke/svaghed: Retiarius var den dårligst beskyttede gladiator, men havde dog en galerus, der sikrede hals og venstre skulder. Hans styrke var hurtighed og mobilitet, og taktikken var ofte at vikle modstanderen ind i nettet og angribe med den lange trefork.

Udstyr: Lang trefork, net, dolk og arm- og skulder-beskytter i venstre side.

Flænseren

Scissor

Styrke/svaghed: Scissor-gladiatoren var med sin halvmåneformede kniv, som sad på venstre arms panser, en frygtindgydende modstander. Kniven var skarpsleben på begge sider, så den både kunne skære og hugge. Scissor havde intet skjold, men en meget tung ringbrynje, som sammen med det tunge armpanser bevirkede, at han var den tungeste af alle gladiatortyper og derfor også hurtigt blev udmattet i arenaen.

Udstyr: Hjelm, ringbrynje og armpanser med en halvmåneformet kniv.

Spidderen

Hoplomachus

Styrke/svaghed: Hoplomachus' styrke var spyddet, som han både kunne bruges som stik- og kastevåben. Til gengæld ydede hans lille skjold ikke megen beskyttelse. Undertiden kunne gladiatoren miste sit spyd i løbet af en kamp – i så fald måtte han kæmpe videre med en stor dolk.

Udstyr: Hjelm, lille rundt skjold, spyd, dolk, benskinner og armbeskytter.

Snigeren

Thraex

Styrke/svaghed: Thraex' særlige krumbladede sica-sværd gav ham mulighed for at stikke modstanderen steder, hvor et lige sværd ikke kunne nå. Til gengæld var hans skjold lille og dækkede ikke benene effektivt. Derfor havde han meget høje benskinner, der gik fra anklen til lårene. Thraex' hjelm var udsmykket med hovedet af en grif – et fabeldyr med ørnehoved og
-vinger på en løvekrop.

Udstyr:Hjelm med visir, benskinner, skjold, sværd og armbeskytter.

Pansernæven

Murmillo

Styrke/svaghed: Murmilloen var blandt de tungest bevæbnede gladiatorer. Hans aflange skjold ydede stor beskyttelse, da det kurvede indad og også beskyttede kropssiderne. Til gengæld krævede skjoldet styrke og udholdenhed. Murmilloen kæmpede ofte mod thraex, som bar et lille skjold, og de to typer var genstand for hed debat mellem fans af store og små skjolde. Kejser Domitian, der var murmillo-fan, lod fx en tilskuer lemlæste, fordi manden talte positivt om en thraex-gladiator.

Udstyr:Hjelm, armbeskytter, sværd, benskinner og stort skjold.

Rytteren

Eques

Styrke/svaghed: Eques-gladiatorerne indledte dagens kampe i arenaen. Gladiatoren begyndte sine kampe på hesteryg, men kæmpede videre til fods med sværd, når han havde kastet sit spyd. Hans styrke var hestens hurtighed og muligheden for at uskadeliggøre sin modstander på lang afstand med spyddet. Til gengæld var han meget dårligt beskyttet og havde fx ikke benskinner. I stedet måtte eques-gladiatoren stole på sin hurtighed og udholdenhed.

Udstyr: Hest, hjelm, armbeskytter, rundt skjold, spyd og sværd.