Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

roman legions centurion

Hvor stor var en romersk legion?

Gajus Marius' reformer delte den romerske hær op i legioner, kohorter og centurier., og den strømlinede organisation var med til at gøre de romerske legionærer til nogle af oldtidens mest effektive soldater.

Shutterstock

En romersk legion bestod af omkring 5.300 mand, der var organiseret i en række mindre enheder.

I Romerrigets tidlige historie havde legionerne forskellige størrelser og strukturer, men fandt deres endelige form efter en omfattende militærreform i år 107 f.Kr. Her blev general Gajus Marius valgt til konsul i Rom og gik i gang med at effektivisere hæren.

Han åbnede bl.a. rækkerne op for Roms laveste klasser og indførte standard­iseret udstyr og træning.

En af de væsentligste reformer berørte dog selve organiseringen af hæren. Gajus Marius indførte legionen som den største enhed og delte den op i flere mindre infanterienheder med hver sin leder.

På den måde blev hver legion blev delt op i 10 kohorter, som typisk bestod af 480 legionærer. Disse soldater blev delt i seks centurier på hver 80 mand, som igen var delt op i ottemandsgrupper.

Den nye struktur strømlinede alle enheder og gav klare kommandoveje – hvilket gjorde soldaterne lettere at kommandere på slagmarken.

Og ændringerne gav hurtigt resultat. Efter den store reform blev Roms hær forvandlet til en uovervindelig krigsmaskine, som underlagde sig det meste af oldtidens kendte verden.

Sådan var en legion organiseret:

© Shutterstock

Læs også:

Romerriget

Forsker: Vi har fundet spor af forsvunden romersk legion

2 minutter
Romerriget

Alle veje førte vitterligt til Rom

12 minutter
Romerriget

Sådan blev romerne gift

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul