Scipio, Cæsar og Trajan var alle medvirkende til Romerrigets enorme størrelse. 

Hvor stort var Romerriget?

Under sin storhedstid var Romerriget enormt - men hvor stort var det egentlig?

10. november 2016 af Emrah Sûtcü
Arkæologiske udgravninger dokumenterer, at et af historiens mægtigste imperier – Romerriget – blev grundlagt i løbet af 700-tallet f.Kr. som en lille handelslandsby ved floden Tiberens bred.

I løbet af de efterfølgende ca. 1.200 år voksede den uanseelige landsby til verdens største by, Rom, og blev hovedstad for et magtfuldt storrige, som omfattede enorme landområder i både Europa, Afrika og Asien.

Erobringstogter var nøglen til storhed

De nye territorier kom i hus ved hjælp af en lang række succesfulde erobringstogter, som blev suppleret med en velfungerende administration og en uovertruffen infrastruktur.

På rigets storhedstid – i århundredet efter Jesu fødsel – havde de romerske hærførere formået at erobre et rige med mellem 50 og 90 mio. indbyggere – svarende til omkring 20 procent af verdens befolkning.

Sådan blev Rom et storrige

Scipio Africanus 236-183 f.Kr. 

Romerne har allerede erobret den italienske halvø, da general Scipio besejrer kartagerne under den 2. puniske krig (218-201 f.Kr.). Dermed bliver Rom til Middelhavets stormagt, og vejen til kolonier i Nordafrika og Mellemøsten er banet.

General Scipio besejrede den kartagiske hærfører Hannibal og indtog Middelhavsområdet.

© Carole Raddato & Musée Arles Antique & Age/Scanpi
Julius Cæsar 100-44 f.Kr.

I et storstilet felttog besejrer Julius Cæsar de krigeriske stammer mod nord og gør Gallien (nutidens Frankrig) romersk. Imperiets grænse strækker sig nu helt til Den Engelske Kanal og Rhinen.

De galliske stammer havde længe været en torn i øjet på Rom, indtil Julius Cæsar tvang dem i knæ.

© Carole Raddato & Musée Arles Antique & Age/Scanpi
Trajan 53-117 e.Kr.

Som Roms sidste store erobrer-kejser udvider Trajan sit rige i både Østeuropa og Mellemøsten. Under Trajan når Romerriget sit højdepunkt og omfavner et område på hele fem mio. km² – et territorium, der i dag er delt mellem 48 moderne lande.

Kejser Trajan indlemmede bl.a. nutidens Rumænien og Armenien i sit enorme rige. 
© Carole Raddato & Musée Arles Antique & Age/Scanpi

Måske er du interesseret i...

Læs også